Jessie Flemings straffmål tog Kanada till OS-final. Foto: Henry Romero/Reuters/Bildbyrån

Kanada klart för OS-final – efter rysare mot USA

Kanada är klart för en historisk OS-final.

Deras damer skrällde mot USA i en dramatisk semifinal.

USA dominerade den andra halvleken totalt – men en tveksam straff gav Kanada en 1–0-seger.

I final väntar Sverige eller Australien.

Kanadas damer har två raka OS-brons.

Men nu är de klara för landets första OS-final.

Tokyo 2020

USA tog över totalt

De vann på måndagsförmiddagen, svensk tid, en högdramatisk semifinal mot ärkerivalen USA – som spelat 16 raka matcher mot Kanada utan att förlora. Senast Kanada vann mot USA var i Algarve Cup 2001.

Efteer en ganska jämn första halvlek, där Kanada hade oväntat mycket boll men väldigt få chanser, tog USA över totalt i den andra halvleken.

Davidson orsakade straff

Men ett ineffektivt USA, och en storspelande Stephanie Labbé (till vardags i Rosengård) gjorde att det stod 0–0 ända tills matchuret stod på 72 minuter, då den ukrainska domaren Katerina Monzul visade tecknet för videogranskning, och klev ut till TV-skärmen vid sidan om planen.

Där tittade hon på den situation som precis inträffat, då försvararen Tierna Davidson haft ner den kanadensiska anfallaren Deanne Rose i kanten av straffområdet.

Efter en stunds överväganden hade Monzul bestämt sig – och pekade på straffpunkten.

Lloyd träffade ribban

Fram klev då Jessie Fleming, och satte straffen förbi målvakten Adrianna Franch, som fått ersätta Alyssa Naeher, som skadade sig i den första halvleken.

– Jag var 100 procent säker på att hon skulle sätta den, säger Deanne Rose, enligt Aftonbladet, och berättar att hon anser att domaren gjorde rätt som pekade på straffpunkten:

– Ja, ni såg ju vad som hände. Klart det var straff.

1–0 stod sig sedan matchen ut, trots ett par farliga USA-chanser. Allra närmast var Carli Lloyd, som nickade i ribban med bara fem minuter kvar att spela. Kanada klarade sig, och gick till landets första OS-final i fotboll.

– Det här enormt. Vi gör något som vi aldrig har lyckats med förut. Vi skriver historia, säger Rose.

I finalen kommer Kanada att ställas mot Sverige.

Tidigare OS-finaler

Damfotbollen har varit en del av OS-programmet sedan sommarspelen i Atlanta, USA, 1996. Följande nationer har spelat i finalerna och tagit brons.

Atlanta 1996: USA besegrade Kina med 2–1. Norge tog brons.

Sydney 2000: Norge besegrade USA med 3–2 efter förlängning. Tyskland tog brons.

Aten 2004: USA besegrade Brasilien med 2–1 efter förlängning. Tyskland tog brons (efter att ha slagit Sverige med 1–0).

Peking 2008: USA besegrade Brasilien med 1–0 efter förlängning. Tyskland tog brons.

London 2012: USA besegrade Japan med 2–1. Kanada tog brons.

Rio de Janeiro 2016: Tyskland besegrade Sverige med 2–1. Kanada tog brons.

Tokyo 2021: Kanada ställs mot antingen Sverige eller Australien på söndag. USA möter förloraren mellan Sverige och USA i bronsmatch i Kashima på lördag.