Östersunds motståndare – unik klubb i fotbollsvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Athletic Bilbao har en unik filosofi i fotbollsvärlden, de värvar bara spelare med anknytning till Baskien.

I en fotbollsvärld där transfersummorna skenat iväg till miljarder och spelare flyttar från land till land håller den spanska klubben Athletic Bilbao hårt i sin filosofi – att bara ta spelare som är födda i Baskien. Det är ett område i norra Spanien som har tre miljoner invånare.

– Det är vår filosofi, vår karaktär. I hela vår historia har vi spelat med spelar som är födda här eller har växt upp här, säger José Mari Amorrortu, sportchef i Athletic Bilbao.

Europa League
José Mari Amorrortu, sportchef i Athletic Bilbao Foto: SVT/Tobias Jonsson

Tredje största klubben i Spanien

Trots att klubben har en begränsat urval av spelare att ta in så är klubben historiskt sett väldigt framgångsrik. De har vunnit spanska ligan åtta gånger och spanska cupen 24 gånger. Athletic Bilbao räknas som Spaniens tredje största klubb efter de två giganterna Barcelona och Real Madrid.

Dessutom har klubben aldrig åkt ur högsta divisionen, den bedrifter delar dom med Barcelona och Real Madrid.

– Vi har svårt att konkurrera med andra lag om titlar men vår identitet stärker även oss att klara av dom svårigheterna, säger José Mari Amorrortu.

Har era spelar ett större hjärta för sin klubb än i andra klubbar tror du?

Absolut! Hela samhället i den här regionen växer upp med Athletic och med vår filosofi och känner en stor stolthet för vår filosofi.

Säljer inte spelare

I klubben finns ca 250 fotbollsspelare och det gäller att ta hand om spelarna tidigt så dom kan lotsas in i A-laget. Eftersom de har ett begränsat utbud av spelare så säljer inte klubben några spelare till andra lag.

– Vi ungdomar och våra spelar är de mest värdefulla vi har i klubben, José Mari Amorrortu, sportchef i Athletic Bilbao.

Säsongen 2011/2012 spelade klubben final i Europa League men förlorade. Ikväll, torsdag måste dom vinna mot Östersunds FK om Europa League äventyret ska fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet