Foto: TT Nyhetsbyrån

Kysste medspelare – trots hårda riktlinjer

Uppdaterad
Publicerad

Strikta riktlinjer med förbud mot onödig fysisk beröring när Bundesliga återstartade.

Då slöt Hertha Berlins Dedryck Boyata händerna runt medspelaren Marko Grujic – och kysste sin lagkamrat i ansiktet.

Men han riskerar inte något straff.

”När det gäller målfirande gavs enbart rekommendationer”, meddelar den tyska ligaorganisationen DFL.

Hertha Berlins återstart i Bundesliga blev en succé i och med 3–0-segern borta mot Hoffenheim där samtliga mål föll i den andra halvleken.

Det mest anmärkningsvärda var dock inte av sportslig karaktär.

Corona och idrott

Kysste lagkamrat

Ett av villkoren för att sparka i gång den tyska ligafotbollen igen var att fotbollsspelarna inte fick röra sina lagkamrater, annat än med varandras armbågar och fötter.

Något som Hertha Berlin-spelaren Dedryck Boyata till synes struntade högaktningsfullt i.

Försvaras av tränaren

I samband med ett spelavbrott syntes den belgiske försvararen kyssa lagkamraten Marko Grujic på kinden samtidigt som han hade handflatorna omslutna runt dennes huvud – något som tydligt går emot de riktlinjer som fotbollslagen förväntas rätta sig efter.

SVT Sports fotbollsexpert Daniel Nannskog är kritisk Hertha Berlins firande.

– Det här är ingenting som vi vill se. Som spelare borde man faktiskt ha koll på det här. Speciellt med tanke på den situation vi befinner oss i och direktiven lagen har fått. Sedan så är det en rekommendation, men givetvis gå nu i bräschen och visa att det går fira med distansiering, säger han i Sportnytt.

Efter matchen försvarades han dock av tränaren Bruno Labbadia.

– Målfirande är en del av fotbollen. Vi har testats så många gånger att jag tror att man kan tillåta detta. Det skulle vara synd om man inte fick fira längre, säger han, enligt den tyska tidningen Kicker.

Två snabba mål

Den tyska ligaföreningen DFL meddelar samtidigt att Hertha Berlin inte riskerar något straff, då spelarnas målfiranden inte var en del av det ”medicinska och organisatoriska konceptet för ligan”.

”När det gäller målfirande gavs endast rekommendationer. Sanktioner är därför inte aktuella”, meddelar dem, enligt Kicker.

Cuncha avslutade målskyttet

Hertha Berlin gjorde två snabba mål, först när Kevin Akpoguma satte bollen i eget nät i den 58:e minuten och sedan när Vedad Ibisevic ökade på till 2–0.

Sista ordet fick dock Matheus Cunha som satte matchens sista mål med kvarten kvar att spela.

Klipp: Bundesliga restriktioner – inte spotta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet