Nederländerna firar efter segern mot Italien Foto: Bildbyrån

Ny tuff utmaning för Sverige i semifinalen

Igår blev Sverige klart för semifinal efter en bragdartad seger mot giganten Tyskland. Nu laddar det svenska laget för ännu en tuff utmaning när regerande EM-mästarna Nederländerna står för motståndet.

– De är inte lika bra som i EM för två år sedan, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

Senast Sverige mötte Nederländerna i ett mästerskap så blev det en dyster historia för Sverige. Det var för två år sedan, och då blev det en 0-2 förlust i EM-kvartsfinalen mot Nederländerna som skulle gå och vinna hela turneringen.

Nederländerna gick obesegrat genom gruppspelet efter att ha vunnit med 1-0 över Nya Zeeland, 3-1 över Kamerun och 2-1 mot Kanada.

I åttondelsfinalen tog de sig an Japan, som var i final både 2011 och 2015. Där blev det seger med 2-1 efter att Lieke Martens satt det avgörande målet på straff i 90:e minuten.

Fasta situationer avgjorde i kvarten

I kvartsfinalen så fick Nederländerna möta Italien där det blev seger med 2-0. Nederländerna hade mycket bollinnehav men hade länge svårt att komma till skott i farliga lägen. Men till slut kom utdelningen när Vivianne Miedema nickade in en frispark från Sherida Spitse i den 70:e minuten, och tio minuter senare när Spitse slog ännu en frispark så kom nästa nickmål när Stefanie van der Gragt var framme med pannan.

SVT Sports expert Frida Östberg har analysen klar när det kommer till det svenska motståndet.

– Nederländerna känns väldigt bra. Jag tror att Sverige har goda chanser. De har sett trötta ut. De är bra på fasta situationer och omställningsspel, men de är inte lika bra som i EM för två år sedan. Det passar Sverige bra och att man kan utnyttja det. Men det gäller att man är noggranna i detaljerna och att jobba tillsammans.