Markus Rosenbergs Malmö FF har spelat in en hel del pengar under Europa League. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Nytt pengaregn över MFF – över 68 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Med Malmö FF:s avancemang i Europa League kommer pengar. Mycket pengar.

Totalt har MFF nu dragit in över 68 miljoner på Europa League-resan – som fortsätter.

Segern mot FC Köpenhamn innebar att Malmö FF inte bara är vidare till sextondelsfinal i Europa League. Laget slutar dessutom gruppetta, vilket i sig är värt 10,5 miljoner kronor i bonus från Uefa. FCK fick i stället nöja sig med 5,2 miljoner för sin andraplats.

Men det slutar inte där för MFF. En plats i slutspelet inbringar 5,2 miljoner, och en enskild seger i gruppspelet är värd 6 miljoner. Därmed tjänade MFF in 21,7 miljoner bara på matchen i Köpenhamn.

Europa League

68 miljoner hittills

Totalt i gruppspelet har MFF spelat in 22 miljoner på sina tre segrar och två kryss. Lägg därtill de 30,5 miljoner som alla lag som kommer till gruppspelet får och Malmö har dragit in 68 miljoner. Hittills.

Malmö-backen Behrang Safari ser också ett stort sportsligt värde för hela Sverige i och med Malmös avancemang.

– Det betyder enormt mycket. Jag tycker alltid att det ska vara svenska lag ute i Europa. För att utveckla svensk fotboll och för att sätta Sverige lite på kartan, säger Safari och tillägger:

– Och det är fint att det är Malmö, jag vill inte att det ska vara något annat lag. Det är vi som sätter Sverige på kartan.

Pengarna i Europa League

Playoff-plats (sista kvalsteget): 3,2 miljoner kronor (300 000 euro). Betalas endast ut till en klubb som förlorar i playoff. Vinnaren får dock behålla inspelade pengar i kvalomgång 1–3 i Champions League och Europa League.

Kvalificerat för gruppspel: 30,5 miljoner kronor (2,92 miljoner euro).

Vunnen match i gruppspelet: 6,0 miljoner kronor (570 000 euro).

Oavgjord match i gruppspelet: 2 miljoner kronor (190 000 euro).

Förstaplats i gruppen: 10,5 miljoner kronor (1 miljon euro).

Andraplats i gruppen: 5,2 miljoner kronor (500 000 euro).

Plats i 16-delsfinal: 5,2 miljoner kronor (500 000 euro).

Åttondelsfinal: 11,8 miljoner kronor (1,1 miljoner euro).

Kvartsfinal: 15,7 miljoner kronor (1,5 miljoner euro).

Semifinal: 25,1 miljoner kronor (2,4 miljoner euro).

Finalplats: 47,0 miljoner kronor (4,5 miljoner euro).

Vinnare av Europa League: 42 miljoner kronor (4 miljoner euro).

Rankningspengar:

En pott pengar (84 miljoner euro) fördelas även till lagen som deltar i gruppspelet och hur mycket en klubb får baseras på Uefas klubbkoefficient, som bygger på resultat i de europeiska cuperna de senaste tio åren. Det lägst rankade laget får en andel av denna pott värd 71 430 euro. Det högst rankade laget får 48 andelar, som motsvarar 3,42 miljoner euro.

Marknadspool:

Flera miljoner kommer dessutom att trilla in från Uefas så kallade marknadspool, där pengar från tv-avtal ingår. Östersund drog bland annat in runt 20 miljoner kronor säsongen 2017–2018 efter att ha gått till 16-delsfinal.

Källa: Uefa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet