Foto: Bildbyrån/SVT

Östberg om heta åttondelen: ”Kommer bli ett rävspel”

Publicerad

Över 30 grader varmt och ett rasande snabbt omställningsspel. SVT:s expert Frida Östberg ser framför sig en match där små detaljer och ett starkt psyke avgör vilket lag som går vidare från åttondelen ikväll.
– Jag tror det kommer bli ett rävspel och jag tror det kommer bli mycket fokus på Sveriges defensiv, säger hon.

Åttondelen mellan Sverige och Kanada kommer bli ett hett möte. På Parc de Princes i Paris väntar högsommarvärme med temperaturer över 30-gradersstrecket vid avspark klockan 21.

– När det är så extremt varmt gäller det att hitta en bra puls i matchen: när man kör så kör man, och när det är inkast och hörnor passar man på att hitta mer vila. Värmen kan också gör en seg mentalt, då gäller det ändå vara stark och fatta de kloka besluten trots att man blir lite mojsig i huvudet, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Asllani viktig för truppen: ”Naturlig bollhållare”

Alla spelare i blågula truppen finns tillgängliga för spel, extra glädjande är att Asllani är tillbaka efter skadekänning i hälsenan som gjorde att hon missade träningen i helgen.

– Asllani är jätteviktig när det gäller att hitta ytor i motståndarens backlinje och stå för de där insticken i anfallen. I omställningsspelet vill man ha någon som kan vända spelet fort och där blir hon också jätteviktig som en naturlig bollhållare.

Kommer Sverige anpassa sig efter Kanada?

– Absolut anpassar man sig efter motståndet. Jag tror det kommer bli ett rävspel och jag tror det kommer bli mycket fokus på Sveriges defensiv.

– Peter och Magnus gillar det taktiska spelet och som Gerhardsson själv pratat om handlar laguppställningen ikväll lika mycket om startelvan som sistaelvan. Det är en avvägning vilka spelare du vill tillhandahålla, för du vet inte om det kommer bli 90 minuter eller om det kommer bli en förlängning eller straffar.

Segern kan sitta i detaljerna

Frida Östberg tror mycket kommer koka ner till de små detaljerna i avgörandet mellan Sverige och Kanada.

– Det är två taktiskt skickliga lag som möts, så det kommer vara ganska stängt ute på planen. Det kommer svänga fort och Kanada är ett lag som fyller på med folk vid en snabb omställning. Här kommer noggrannheten vara viktig, att ha koll på varje spelare som kommer in i boxen. Här måste Sverige ha fokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer