När VM närmar sig kommer nya larm från hbtqi-personer i Qatar. Foto: TT

Larmet inför Qatar-VM: ”Slog mig varje dag och rakade av mitt hår”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM i Qatar närmar sig.

Då kommer ännu fler vittnesmål om de övergrepp som hbtqi-personer utsätts för i landet.

– Ett av kraven för att jag skulle släppas fri var att jag träffade en psykolog som ”skulle göra mig till man igen”, säger en qatarisk transkvinna till Human Rights Watch.

Världsmästerskapet i fotboll är kanske det mest omtalade hittills, på grund av landets brister i mänskliga rättigheter.

Ett stort frågetecken har varit behandlingen av hbtqi-personer. Fifa har lovat att tillresta fans oavsett könsidentifiering och sexualitet ska få känna sig säkra och respekterade, medan qatariska medborgare vittnar om övergrepp, misshandel, trakasserier och bestraffningar.

Idrott och politik

– De slog mig varje dag och rakade av mitt hår. De tvingade också av mig tröjan och tog bilder av mina bröst. Jag drabbades av depression efter tiden som fängslad. Jag drömmer fortfarande mardrömmar och jag är skräckslagen inför att vara ute i offentligheten, berättar en transkvinna för Human Rights Watch.

Organisationen har pratat med en rad utsatta hbtqi-personer i landet, som berättar att missförhållandena ägt rum så sent som i september i år. Flera av dem förklarar att de utan rättslig grund, ibland flera gånger, hållits fängslade i ett underjordiskt fängelse för att enbart släppas om de lovade att ”sluta med sitt omoraliska beteende”. De har också tvingats lämna uppgifter om andra hbqti-personer och olovligen krävts på digitalt material från sina telefoner.

– Jag var frihetsberövad i tre veckor utan åtal och tjänstemännen trakasserade mig sexuellt upprepade gånger. Ett av kraven för att jag skulle släppas fri var att jag träffade en psykolog som ”skulle göra mig till man igen”, berättar en transkvinna.

En bisexuell kvinna berättar att hon flera gånger misshandlats tills hon förlorat medvetandet, och flera berättar att de under tiden de varit gripna inte fått tillgång till rättslig hjälp, vård eller sin familj.

SVT Sport kunde tidigare avslöja att flera av de officiella VM-hotellen nekade homosexuella boende.

KLIPP: Homosexuelle qatariern Nas Mohammeds förhoppning inför fotbolls-VM: Hjälp av David Beckham

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han är besviken på Fifas hantering av HBTQ-frågorna inför VM i Qatar, men hoppas få hjälp av spelarna – och VM-ambassadören David Beckham. Foto: SVT/EPA

Se också: VM i Qatar – en historia kantad av kritik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet