Maurizio Sarri. Foto: Bildbyrån

Sarris framtid osäker: ”Måste tro på att jag kommer vara”

Uppdaterad
Publicerad

Chelsea är fortsatt en skakad storklubb.

Den pressade tränaren Maurizio Sarri vågar ändå tro att han får behålla jobbet ett tag till.

– Jag är inte säker, men jag måste jobba på, säger italienaren inför hemmamötet med Malmö FF i Europa League-slutspelet.

Ute i gemytliga Cobham, knappt tre mil sydväst om London, råder ett lantligt lugn kring Chelseas gigantiska träningsområde. Storklubben är dock allt annat än i harmoni. ”Du får sparken i morgon!” Ramsan ekade mellan de fyra läktarsektionerna av Stamford Bridge i måndags när Chelsea åkte ur FA-cupen efter 0–2 mot Manchester United.

– Jag måste tro på att jag kommer vara manager för Chelsea under en lång tid, annars kan jag inte göra mitt jobb, säger den pressade tränaren Maurizio Sarri på en presskonferens inför torsdagens retur i 16-delsfinalen av Europa League hemma mot Malmö FF.

Europa League

– Jag är inte säker (på att få ha kvar jobbet), men jag måste jobba på varje dag med ett långsiktigt mål, fortsätter han.

Förstår frustrationen

Enligt brittiska medier ska klubben ha haft ett möte under tisdagskvällen, men har i nuläget inte valt att hörsamma supportrarnas krav på att sparka den 60-årige italienaren.

– Vi måste vinna tre eller fyra matcher i rad. Det är den enda lösningen. Jag kan förstå fansens frustration. För de är vana vid att vi vinner och nu är i vi i problem, säger Sarri.

Experter, journalister och supportrar har kritiserat honom för att envist köra på med sin taktik – som döpts till ”Sarri-ball” – och hans ovilja att förändra matchbilder med spelarbyten.

– Det är inte systemet som är problemet. Jag vet mycket väl att när vi är på väg att förlora måste jag byta in en anfallare. När vi är på väg att vinna måste jag sätta in en försvarare. Men jag ser på fotboll på ett annat sätt.

Storförlust mot City

Uttåget mot Manchester United förvärrade en redan pågående kris för klubben. Visserligen vann Chelsea med uddamålet i Malmö (2–1) förra veckan, men laget kom till Skåne med en förnedrande 0–6-förlust mot Manchester City i ligan. Samma City som Chelsea ställs mot på söndag i ligacupfinalen på Wembley. På presskonferensen får Sarri frågan om en titel på söndag kan vinna tillbaka supportrarnas förtroende.

– Jag tror att söndag ligger för långt framåt. Vi måste fokusera på den här matchen (mot Malmö). Det är en chans för oss att gå vidare. Efter matchen i Europa League kan vi tänka på nästa match.

Malmö FF nämndes inte vid namn en enda gång under presskonferensen, men Sarri höjde ett varningens finger för skåningarna inför mötet på Stamford Bridge.

– De är ett fysiskt lag, som är väldigt farligt på fasta situationer och farligt på bortaplan eftersom de gick vidare genom att slå ett väldigt bra Besiktas i Istanbul. Så vi måste se upp, säger Maurizio Sarri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet