Sverige förlorade OS-finalen på straffar. Foto: Bildbyrån

Sverige tog OS-silver – förlorade straffläggningen

En straffläggning från ett historiskt OS-guld.

Men det blev silver till Blågult – igen.

– Det här visar vad idrott är ibland. Det är inte sagor, säger förbundskapten Peter Gerhardsson i Discovery+.

De inledde mästerskapet med att köra över de regerande världsmästarna USA med 3-0.

Fyra obesegrade matcher och sexton dagar senare hade det svenska damlandslaget chansen på sitt första OS-guld någonsin.

Tokyo 2020

Men finalen mot Kanada, som tog sig dit efter att ha besegrat Brasilien i kvarten och USA i semin, gick till straffar där Sverige föll efter att ha missat fyra av sex möjliga.

Främsta målskytt genom tiderna

Efter att ha haft finalens första riktiga målchans (nick av Sofia Jakobsson) efter en halvtimmes spel var det också Sverige som fem minuter senare fick jubla.

Efter en bollvinst på mittplan av kapten Caroline Seger ställde Sverige om och Kosovare Asllani hittade in till Stina Blackstenius som petade in det förlösande 1-0-målet. Målet var anfallarens femte i turneringen, och sjunde totalt i OS-sammanhang. Därmed har 25-åriga Blackstenius klivit förbi Lotta Schelin som Sveriges främsta målskytt genom tiderna i turneringen.

Resultatet stod sig halvleken ut. En halvlek där Kanada inte mäktade med ett enda skott på mål.

Kanada gjorde ett dubbelbyte i halvtid och fick sedan bättre fart på anfallsspelet, och med drygt 20 minuter kvar fick de en gyllene chans att kvittera. Amanda Ilestedt var sen in i en duell, efter VAR-granskning pekade domaren mot straffpunkten och därifrån gjorde Jessie Fleming inte något misstag.

Hade chansen att avgöra

1-1 stod sig ordinarie tid ut. Förlängningen, som var Blågults första i mästerskapet, blev mållös trots ett svenskt spelmässigt övertag de sista fem minuterna med en rad chanser.

I straffläggningen stod båda målvakterna för flera räddningar, och när kapten Caroline Seger, med flest A-landskamper för Blågult, stegade fram för att ta den femte och sista straffen hade hon chansen att skjuta guldet till Sverige. Men straffen gick över och när Jonna Anderssons missade den efterföljande suddenstraffen var Hedvig Lindahl tvungen att ta Kanadas försök, något hon inte lyckades med.

Av Sveriges sex straffskyttar var det endast Olivia Schough och Nathalie Björn som överlistade Kanadas målvakt.

Efter matchen var förbundskapten Peter Gerhardsson nedstämd.

– Det är klart att det var bland det tuffaste som någon varit med om. Det här visar vad idrott är ibland. Det är inte sagor. Det hade blivit en väldigt bra historia om Seger hade satt sin straff och Hedvig räddade bollar, det hade blivit det perfekta avslutet. Men idrott är inte sådant, idrott är något annat, det är verklighet. Ibland förlorar man sådana här matcher, ibland vinner man andra, säger Gerhardsson.

Därmed vinner Kanada sitt första OS-guld någonsin. Sverige ”försvarar” sitt OS-silver från Rio 2016.