SvFF anmäler Östersunds FK – klubben riskerar tvångsnedflyttning

Publicerad

Östersunds före detta ordförande Daniel Kindberg är anklagad för ekobrott och åtal har väckts i frågan.
Nu bekräftar även Svenska fotbollförbundet att de har agerat och anmält Östersunds FK till disciplinnämnden.
– Det pågår en rättsprocess. Vi avvaktar den rättsprocessen. Den ska ha sin gång. Det ska vägleda hur vi ska hantera det, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

24 april väntas rättegången mot Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg dra igång.

I kölvattnet av att klubbens starke man är anklagad för ekobrott kan även ÖFK komma att drabbas. Svenska fotbollsförbundet har anmält klubben till disciplinnämnden.

– Det pågår en rättsprocess. Vi avvaktar den rättsprocessen. Den ska ha sin gång. Det ska vägleda hur vi ska hantera det, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

– Hittills har det hanterats av vår licensnämnd. Men sedan kan vi hantera den i disciplinnämnden. Det är viktigt att vi håller oss till rättsprocessen, fortsätter han.

Kan tvångsdegraderas

Om Östersunds FK fälls riskerar de att tvångsdegraderas, vilket kan göras på SvFF:s årliga representantskapsmöte. Representantskapsmötet sker dock inte förrän i november 2019, så det är först efter kommande allsvenska säsong det i så fall kan ske.

Dessutom måste det ha kommit in en anmälan till disciplinnämnden, vilket det har gjort i det här fallet.

I förbundets tävlingsbestämmelser står det bland annat följande:

”Såvida det inte finns särskilda skäl ska förenings representationslag flyttas ned i seriesystemet när föreningen på annat sätt, inom ramen för den idrottsliga verksamheten, gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende”.

SVT:s Uppdrag Granskning har granskat Östersunds FK:s och Daniel Kindbergs ekonomiska förehavanden. Uppgifter som klubben kategoriskt har förnekat.

Men det finns en intern utredning även på förbundet, som kan leda till tvångsnedflyttning?

– Jag vill låta rättsprocessen ha sin gång, säger Sjöstrand

Hur ser du på de uppgifter som framkommit i Uppdrag Granskning?

– Det är allvarliga anklagelser. Det är viktigt att det görs en seriös utredning. Fotbollen ska präglas av fair play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer