Detta har hänt i Daniel Kindberg-affären

Publicerad

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för allsvenska fotbollsklubben Östersunds FK, misstänks för allvarliga ekobrott.
Rättegången beräknas starta i slutet av april.
Här är vad som hänt i korta drag.

 2018

10 april: Företagare i Sollefteå anhålls

 • En företagare i Sollefteå anhålls misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Mannen är barndomsvän till Daniel Kindberg och de två har många affärer ihop.

17 april: Polisen slår till – Kindberg anhålls

 • Polisen slår till mot Östersundshem, där Daniel Kindberg är vd, och beslagtar Kindbergs dator. Samtidigt framkommer det att Kindberg är anhållen. Han misstänks för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. I övrigt gäller hård sekretess i ärendet.
   
 • En medarbetare på Peab hämtas av polis och anhålls. Företagaren i Sollefteå misstänks för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri, då han betalat miljoner till ÖFK. Han erkänner handlingarna, men håller inte med åklagaren.

18 april: Krismöte i Östersundshem

19 april: Kindberg släpps fri – fortfarande misstänkt

 • Kindberg (och Peab-medarbetaren) släpps på fri fot. Han har suttit anhållen i två dygn. Samtidigt meddelar åklagaren att misstankarna mot honom stärkts.
   
 • Daniel Kindberg tar timeout som ordförande i Östersunds FK. – Det går inte att sitta i styrelsen eller på annat sätt företräda klubben så länge nuvarande misstankar kvarstår, säger vice ordförande Hasse Carlsson

20 april: Kindberg säger upp sig – håller presskonferens

19 juni: 11 miljoner försvunna från Östersundshem

10 december: Tre personer åtalas för grova ekonomiska brott

 • Åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå åtalar de tre inblandade för en rad grova ekonomiska brott. Bland åtalspunkterna märks grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Rättegången kommer att hållas vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.

14 december: Kindberg avgår som ordförande för ÖFK

 • Östersunds FK meddelar att Daniel Kindberg avgår som ordförande för klubben. Han hänvisar till arbetsro för föreningen och att han själv ska förbereda sig inför rättegången.

2019

11 januari: Östersundshem stämmer Kindberg

18 mars: ÖFK slår tillbaka mot Uppdrag Granskning

19 mars: Uppdrag Granskning publicerar sitt program

18 april: Rättegången skjuts upp

Åklagaren Niklas Jeppsson vill komplettera utredning, huvudförhandlingen mot de tre personer som misstänkt för ekonomiska brott i härvan kring Östersunds FK, skjuts därför upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer