Svenska fotbollförbundet behöver inte ändra reglerna för elitlicens. Foto: Bildbyrån

SvFF: Coronakrisen en faktor i elitlicenser

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyförbundet överväger att skruva på licensreglerna på grund av coronakrisens ekonomiska följder. Men det behöver inte Svenska fotbollförbundet göra.
– De speciella omständigheterna med coronaviruset täcks redan in i regelverket, säger ekonomichef Kjell Sahlström till SVT Sport.

Orsaken till att man inte behöver förändra reglerna är att det redan finns en formulering om att ”särskilda skäl” ska tas i beaktande.

– Vi har redan ett reglemente där det finns en möjlighet för licensnämnden att bevilja en licens även om klubbarna inte uppfyller de obligatoriska a-kriterierna. Det är om det finns särskilda skäl och det kan vara omständigheter som föreningen inte kunnat förutse eller styra över, säger Kjell Sahlström och fortsätter:

– Däremot innebär inte det att alla får licens. Det kan ju vara någon klubb som låg väldigt risigt till redan innan corona.

Under måndagen gick Helsingborgs ordförande Krister Azelius ut och berättade att de är i ekonomisk kris.

– Vi går 17 miljoner back på grund av corona. Det betyder att elitlicensen är rökt, sade han till Aftonbladet.

Sahlström manar ändå till lugn i det här skedet.

– Vi beslutar inte om några licenser före i november, så då får vi se hur läget är då. Men de hade positivt eget kapital sista december 2019 så de är inte inne i loopen för några handlingsplaner just nu.

Svensk Elitfotboll (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) har ändå efterlyst ett inriktningsbeslut för hur man ska tillämpa elitlicensen nu och därför ska förbundsstyrelsen diskutera det på ett möte under tisdagen.

– Det är bra om man inte behöver ändra i något regelverk, men man måste bestämma om man är beredd att ändra på tillämpningen. Det måste komma någon sorts svar från förbundsstyrelsen till tjänstemännen, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till SVT Sport.

SE MER: Hockeyförbundet kan ändra ekonomiska kraven

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SHL-matchen mellan Skellefteå och Luleå som spelades inför tomma läktare. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer