Sally Q Yates. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tidigare justitieminister leder NWSL-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Amerikansk damfotboll har skakats av anklagelser om sexuella övergrepp inom proffsligan NWSL. Nu inleds en utredning – och den ska ledas av Sally Q. Yates, främst känd som biträdande justitieminister under Barack Obamas tid som USA:s president.

I en stor granskning av sportsajten The Athletic vittnade damfotbollsspelare om att tränaren Paul Riley utsatt spelare för maktmissbruk och i vissa fall sexuella övergrepp. Han sparkades sedan av klubben North Carolina Courage.

”Jag blev chockad och äcklad när jag läste de nya anklagelserna som The Athletic rapporterat om nu på morgonen. Ligan, tillsammans med North Carolina Courage, har agerat skyndsamt som svar på anklagelserna och den tidigare huvudtränaren Paul Riley har avskedats”, sade NWSL:s kommissionär Lisa Baird då.

Det gjorde flera stjärnspelare upprörda.

”Ligan har blivit informerad om dessa anklagelser ett flertal tillfällen och har vid ett flertal tillfällen vägrat göra nåt åt saken”, skrev Alex Morgan på Twitter.

I förrgår avgick sedan Lisa Baird och nu har det amerikanska förbundet inlett en utredning som leds av Sally Yates. Yates var biträdande justitieminister under Barack Obama och även justitieminister i tio dagar under Donald Trump, innan hon fick sparken.

Även ligan NWSL har agerat och tillsatt en kommitté bestående av tre kvinnor – Amanda Duffy (tidigare NWSL-president), Angie Long (delägare Kansas City) och Sophie Sauvage (styrelsemedlem OL Reign).

KLIPP: Efter anklagelserna – ligachefen avgår (2 okt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.