Jan Tomaszewski varnar Sverige för de polska fansen. Foto: TT

Tomaszewski: ”Svenskarna kommer inte höra sina egna tankar”

Uppdaterad
Publicerad

Senast Sverige förlorade en tävlingsmatch mot Polen var i VM 1974.

Hjälten för Polen då blev Jan Tomaszewski som räddade Staffan Tappers straff.

Nu varnar legendaren för vad som väntar de svenska spelarna inför 54 000 åskådare på Stadion Slaski i Chorzow i kväll.

– När Polen anfaller kommer det låta så högt att svenskarna inte kommer att höra sina egna tankar, säger Jan Tomaszewski till SVT Sport.

Sverige har haft patent på segrar mot Polen de senaste årtiondena. Blågult har sju raka segrar i tävlingssammahang mot Polen som väntar på en seger sedan 1974 då Jan Tomaszewski räddade Staffan Tappers straff vilket sedan banade väg för ett polskt VM-brons.

Sverige kommer till kvällens match efter en 120 minuter lång kamp mot Tjeckien. Polen fick i sin tur en direktplats till playoffinalen.

VM-kval fotboll

Ett beslut som får Tomaszewski att rasa.

– Först vill jag säga att det är helt rätt att Ryssland utesluts, men sedan skämmer Fifa och Cas ut sig fullständigt med besluten att ge Polen en direktplats i finalen. Polen borde fått en ny motståndare, till exempel Slovakien (trea i gruppen bakom Ryssland) eller Ungern (bästa Nations League-lag som inte kvalat in) som det pratats om.

Orättvist mot Sverige

Tomaszewski menar att Fifas beslut kommer bli avgörande för vem som tar VM-biljetten.

–Det är väldigt orättvist att Sverige behövt kämpa i 120 minuter samtidigt som Polen kunde alibi-spela en träningsmatch mot Skottland. Det är dock inte polska spelarnas fel att de får denna gåva, som enligt mig kommer bli avgörande för polsk seger.

Jag förväntar mig att mina yngre landslagskollegor,med världens bäste spelare i laget, vinner med 1-0 för de kommer ha både en fysisk fördel och psykologisk, då de kommer att lyftas fram av hemmapubliken.

”Polen kommer ha en jättefördel”

Polens nationalstadion i Warszawa har sedan början av året varit ett covid-sjukhus och just nu är arnena ett hjälpcenter för Ukrainare.

Därför kommer matchen att spelas på nyrenoverade Stadion Slaski i Chorzow. På arenan, som i dag är nationalstadion för polsk friidrott, har Polen säkrat fyra avancemang till VM och EM efter att ha lyfts fram av en fanatiskt publik som Tomaszweski varnar Sverige för.

– Under min tid var det ofta 100 000 på Stadion Slaski, i dag tar arenan hälften av det och de har byggt till löparbanor. Folket i den här regionen av Polen kommer dock återigen skapa en häxkittel. Många år efter att vi mötte Nederländerna på arenan, träffade jag Johan Cruyff som sa att han aldrig upplevt ett liknande tryck, säger Tomaszewski och tillägger:

– När Polen anfaller kommer det låta så högt att svenskarna inte kommer att höra sina egna tankar, vilket i sin tur kommer göra det jättesvårt med kommunikationen. Polska publiken är dessutom väldigt lojal, jag har aldrig upplevt att de vänt sig mot sina landsmän på plan så Polen kommer verkligen ha en jättefördel.

Matchen sparkar igång 20:45 och vinnaren får en plats i VM som invigs i Qatar den 21 november i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet