Nannskog: Topplagen tjänar på noll träningsmatcher

Uppdaterad
Publicerad

Klartecken för allsvenskt spel men inga träningsmatcher före premiären.

Det kommer att gynna toppklubbar med breda trupper som Malmö FF.

Det tror SVT Sports expert Daniel Nannskog.

– Självklart är det en fördel att kunna köra 11 mot 11 med kvalité på träning, säger Nannskog.

När allsvenskan sparkar igång kommer den 14 juni blir det första matchen sedan Svenska cupen-spel i början på mars. Aldrig har de spelat viktiga tävlingsmatcher så illa förberedda. Inga träningsmatcher har varit möjliga och kommer inte heller att få spelas fram till premiären.

Damerna som börjar sin allsvenska först två veckor senare, 27 juni, kommer däremot ha en möjlighet att träningsspela från den 14 juni.

– Det ser jag som väldigt positivt, jag kan tänka mig att herrarna är lite bittra över det. Det är viktigt med förberedelser och ännu viktigare när man siktar högt som vi gör, säger Zecira Musovic i svenska mästarlaget Rosengård, till SVT Sport.

Allsvenska lag inte bittra

Men bittra verkar man inte på herrsidan, inte i Borås i alla fall.

– Nu är det så. Det handlar om att förbereda sig på varje träning och försöka se allt som en match. Det gäller att vara redo och inte hitta ursäkter för att det inte ska gå för att det är jobbigt och svårt, säger Elfsborgs återvändare Johan Larsson till SVT.

SVT:s expert Daniel Nannskog är inne på samma linje.

– Det är inte läge att gnälla nu. Det handlar om att köra 11 mot 11 på träning. Få det till internmatcher, säger Nannskog.

Fördel för topplagen

Nannskog tror topplagen gynnas mest av uteblivna träningsmatcher.

– Självklart är det en fördel för storklubbarna med bredare trupper som till exempel Malmö FF. Man få kvalité på alla punkter. Många av topplagen har två bra spelare på varje position och då kan man ju spela 11 mot 11 med kvalité medan vissa lag kanske har 13-14 spelare med riktigt bra kvalité och sedan får man fylla på med lite sämre.

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand resonerar som Elfsborgs Johan Larsson:

– Det är bara att köra. Vi får väl matcha oss i form då. Jag ser inget problem med det. Det viktigaste är få komma igång, säger Bergstrand.

Inte heller Svenska Fotbollförbundet ser någon anledning att klaga på att det blir tävlingsspel helt utan träningsmatcher.

– Inte optimalt på något sätt, men det här är ingen normal situation. Vi får hantera det på bästa sätt, säger Håkan Sjöstrand generalsekreterare.

KLIPP: Så blir allsvenskan utan publik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.