Uefa-ordförande Aleksander Ceferin är osäker på hur EM kommer att spelas. Foto: Bildbyrån

Uefa-basen: ”EM kan bli i ett land”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-EM som har skjutits upp till nästa sommar är planerat att avgöras i tolv olika länder. Men på grund av coronapandemin öppnar nu det europeiska fotbollsförbundets ordförande Aleksander Ceferin för att minska antalet arrangörer.

– Istället för tolv länder, så kan det bli EM i elva, åtta, fem eller ett land, säger han till spanska Movistar+.

Först sköts EM upp från sommaren 2020 till sommaren 2021. Men planen att hålla turneringen i tolv olika länder, med semifinaler och finaler i England, kvarstod.

Nu öppnar Uefa-ordföranden för att det kanske inte blir så.

Fotbolls-EM 2020

– Planen är att vi genomför EM exakt enligt plan, men jag måste säga att istället för tolv länder, så kan det bli EM i elva, åtta, fem eller ett land.

Ceferin menar att det är för tidigt att säga om det kommer att vara publik på matcherna eller inte, men uttrycker oro över smittspridningen i Europa.

– Vi är alltid oroliga över situationen, men vi är helt säkra på att EM kommer att spelas.

Sverige ska spela i en grupp med Spanien, Polen och Nordirland eller Slovakien. De matcherna är planerade att spelas i spanska Bilbao och den irländska huvudstaden Dublin.

KLIPP: Tung svensk förlust mot Portugal (14/10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2020

Mer i ämnet