Eileen Gu bärgade sitt andra OS-guld i Peking. Foto: TT

Nytt guld till omtalade stjärnan Eileen Gu – vann damernas halfpipe

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av de mest omtalade profilerna på hela OS.

I dag slog 18-åriga fenomenet Eileen Gu till med sitt andra guld och sin tredje medalj totalt i Peking.

Hemmahoppet – som stämplats som ”förrädare” i USA – vann damernas halfpipe-final.

Vi börjar med det sportsliga.

Supertalangen Eileen Gu, bara 18 år gammal, tog under fredagsmorgonen sitt andra OS-guld i Peking när hon vann damernas halfpipe. Tidigare har hon vunnit guld i big air samt silver i slopestyle.

OS i Peking 2022

Kinesiskan var överlägsen från start och tog en stor ledning redan efter det första åket med höga 93,25 i poäng. Tvåan Cassie Sharp från Kanada hade ”bara” 89,0.

I det andra åket ökade hon ytterligare och stod för 95,25. Gu var helt enkelt i en klass för sig. Det spelade ingen roll att Sharp ökade hon också med 90,0.

Eileen Gu vann före Sharp på andra plats och ytterligare en kanadensiska på bronsplats i form av Rachael Karker. Med tårar i ögonen kunde Gu genomföra ett lugnt vinnaråk i tredje omgången.

Kallas ”förrädare” i USA

Nu till det politiska som gjort 18-åringen till en av de mest omtalade profilerna på hela OS.

Freeskiing-stjärnan är född i USA med kinesisk mamma och amerikansk pappa. Hon tävlade ursprungligen för USA, men valde 2019 att byta för att kunna representera Kina i Peking.

Hon har efter det kallats ”förrädare” av ilskna amerikaner och blivit en slags bricka i det politiska spelet mellan stormakterna, som haft en allt mer spänd relation de senaste åren.

Hon tvingas ofta svara på känsliga frågor om identitet och politik.

”Jag är stolt över mitt ursprung och lika stolt över min amerikanska uppväxt. Genom skidor hoppas jag förena människor”, har hon sagt i tidigare intervjuer.

Rampljuset lär inte minska efter ännu en uppvisning i backen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet