Armand Duplantis jublar med den svenska flaggan efter OS-guldet. Foto: Bildbyrån

OS-guld till Armand Duplantis – nära på världsrekordet

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis, 21, kan titulera sig olympisk mästare.
Svensken var i en klass för sig i stavhoppsfinalen i Tokyo.
”Mondo” var felfri över 6,02 och gjorde sedan ett riktigt bra försök på världsrekordhöjden 6,19.

Duplantis kom till Tokyo som storfavorit och levde upp till allas förväntningar.

Svensken har dominerat stavhoppet de senaste två åren och är den ende som har klarat sex meter hittills i sommar.

I OS-finalen i den japanska huvudstaden var ingångshöjden 5,55 och det klarade Duplantis med löjlig marginal. Han såg ut att flyga en meter över ribban.

– Det är bland det sjukaste jag har sett! En chocköppning. Jag har aldrig sett ett hopp med större marginal på de höjderna, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

Skadad Lavillenie grät öppet

Samtidigt tävlade rivalen Renaud Lavillenie skadad, med båda fötterna lindade, efter en miss på uppvärmningen där han landade tungt med fötterna först.

Lavillenie gick in på 5,70, klarade det i första försöket, och grät sedan öppet framför tv-kamerorna. Han haltade mellan hoppen och stod sedan över fram till 5,87 där han gjorde ett försök, men avbröt och grinade illa.

Inför Duplantis andra hopp – på 5,80 – hade det börjat blåsa, men det var inget som verkade påverka ”Mondo” som var högt över.

När ribban höjdes till 5,92 återstod fyra hoppare. Duplantis, Lavillenie, brassen Thiago Braz och amerikanen Christopher Nilsen.

Lavillene hade två chanser, varav det första försöket var riktigt bra, men smärtorna blev helt enkelt för mycket. Samtidigt fortsatte Duplantis att imponera och klarade till synes enkelt i första försöket. Nilsen klarade i andra och Braz rev ut sig, men knep bronset.

SE OCKSÅ: Alhaji Jeng: ”Duplantis känns övermänsklig – visar nerver av stål”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s friidrottsexpert Alhaji Jeng beskriver Duplantis insats i OS-finalen som ”övermänsklig”. Foto: Bildbyrån

Nilsen satte nytt personbästa

Kampen om guldet stod alltså mellan Duplantis och Nilsen, som överträffade sig själv och satte personbästa, 5,97, i första försöket.

Svaret från Duplantis? Ett monsterhopp där han var högt, högt över ribban. Sedan en gest med händerna mot läktaren som för att säga ”ta det lugnt”.

Nilsen gjorde tre försök på 6,02 men var aldrig riktigt nära och Armand Duplantis, som var fortsatt felfri, fortsatte på egen hand med tre försök på världsrekordet 6,19.

I det första försöket, som var hans bästa, var ”Mondo” retfullt nära och rev med bröstet på nervägen efter att ha varit högt över ribban.

Medaljen är Sveriges femte vid spelen i Tokyo. Totalt har det blivit två guld och tre silver.

KLIPP: SVT sände direkt efter Duplantis OS-guld

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).
Smeknamn: ”Mondo”.
Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.
Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna.
Främsta meriter i urval: Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15.
VM-silver 2019, EM-guld 2018, inne-EM-guld 2021, U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020 på Idrottsgalan. Utsedd av World Athletics till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer