SVT:s friidrottsexpert Alhaji Jeng beskriver Duplantis insats i OS-finalen som ”övermänsklig”. Foto: Bildbyrån

Alhaji Jeng: ”Duplantis känns övermänsklig – visar nerver av stål”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis lekte hem OS-guldet i stavhopp.

SVT:s expert Alhaji Jeng förutspådde en promenadseger – och tycker att ”Mondo” fick det att se enklare ut än så.

– Han känns övermänsklig på sätt och vis, säger Jeng.

Armand Duplantis var i en klass för sig under stavhoppsfinalen i Tokyo och säkrade guldet när han var felfri över 6,02.

Därefter gjorde han tre försök på världsrekordhöjden 6,19 varav det första var retfullt nära.

Tokyo 2020

– Otroligt kul att han bärgade guldet. De senaste åren har han bjudit på hoppning av sällan skådat slag som för tankarna tillbaka till Sergej Bubkas storhetstid. Att få bevittna detta är enastående, säger experten Alhaji Jeng i SVT:s direktsändning efter finalen.

– Han kommer in som storfavorit i finalen och likt Daniel Ståhl hade han allt att förlora, men sättet han gör det här på... han visar nerver av stål den här killen!

”Mondo har fler växlar”

Alhaji Jeng förutspådde en ”promenadseger” för Duplantis och tycker att 21-åringen levererade.

– Den enda som kan stoppa honom är han själv. Om en stav går av eller han blir skadad. Det var aldrig en kamp om att någon annan skulle bemästra honom. På pappret skiljer bara fem centimeter ner till Nilsen som tog 5,97, men ”Mondo” har fler växlar. Han hade kunnat ta nästa höjd som var 6,12 och mer av en säkerhetshöjd, men valde att gå för världsrekordet.

Om de tre försöken på 6,19 säger Jeng:

– Ett världsrekord är ingenting man kan beställa på förhand utan de yttre betingelserna är otroligt avgörande. Vi såg i hans andra försök att det blåste kraftfullt, och även vid sista också.

SE OCKSÅ: OS-guld till Armand Duplantis – nära på världsrekordet

”Han är så fulländad”

– Jag kan bara tänka mig vilken urladdning det är att veta att han har OS-guldet och sedan försöka ladda om, men han gjorde verkligen ett riktigt bra försök på världsrekordet. I första var han riktigt, riktigt nära. I andra började han ansatsen lite för aggressivt och tappade lite fart, men i tredje gjorde han ett riktigt bra försök igen.

Alhaji Jeng fortsätter med att kalla Duplantis för ”en teknisk aristokrat”.

– Vad jag menar med det är att han är så fulländad i utförandet, tekniken, rytmiken, tajmingen. Allt är så graciöst och ser så enkelt ut. Det är en otrolig känsla som han har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet