Duplantis: ”Tack svenska folket”

Uppdaterad
Publicerad

OS-guld och sedan riktigt nära på världsrekordhöjden 6,19.

Efteråt var Armand Duplantis tacksam – och lättad.

– Nu kan jag andas, säger han i Discovery+.

Han inledde finalen med att flyga över 5,55. Sedan fortsatte 21-åringen på samma sätt, tävlingen igenom.

När amerikanen Christopher Nilsen sedan inte klarade 6,02 var saken klar, för Armand Duplantis å sin sida flög över höjden i första försöket.

Tokyo 2020

– Det är galet. Det har varit min dröm sedan jag var tre år gammal. Nu har jag vunnit och det är helt sjukt. Jag var så nervös, jag ville bara klara 5,97 och 6,02. Jag visste att jag kunde vinna, men man göra det också, säger guldmedaljören, som hyllar såväl mamma Helena som pappa Greg för OS-succén:

– Utan mamma och pappa hade jag inte varit här i dag, det betyder så mycket att ha dem här. Det är mitt första OS-guld och vi har drömt om det väldigt länge.

”Det är bara stavhopp”

Med guld i OS-debuten gjorde Armand Duplantis ett försök på rekordhöjden 6,19 – och han var riktigt nära.

I det första försöket var Duplantis bara en bröstkorg från att slå sitt eget rekord.

– Det var väldigt nära, väldigt nära. Men jag ska inte klaga så mycket. Ett världsrekord är så klart mer perfekt, men det är en perfekt kväll ändå, säger ”Mondo” efter stavhoppsfinalen.

En tagen Duplantis som med ett rykande färskt OS-guld gör intervjun på svenska. Något han inför de olympiska spelen hade lovat sin svensklärare.

– Det är så galet att jag har vunnit OS-guld, men det känns som när jag var ett litet barn. Det här var min dröm, men det är bara stavhopp.

KLIPP: Armand Duplantis vinner OS-guldet i Tokyo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet