Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Dokument: Drömmen som slog in

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för Armand Duplantis att kliva fram.  

Han har drömt sig bort till de olympiska spelen. En dröm som nu ska gå i uppfyllelse. 

Unge Duplantis ska kliva in i idrottens allra finaste rum.  

Han är inte där för att delta – han är där för att dominera.

Den 10:e november 1999 öppnade Armand “Mondo” Duplantis ögonen för första gången.  

20 år senare ska han fånga världen.  

Tokyo 2020

 – Jag vill vinna allt, VM, OS och så vill jag slå världsrekordet, sa Duplantis när SVT var på besök i hemstaden i Louisiana 2016.  

Han har redan tagit silver i VM och guld i EM. Nu är tiden kommen för att testa vingarna i idrottens allra finaste rum. 

Bambustavar och världsrekord

Vi blickar tillbaka – till när en ung pojke vid namn Cornelius Warmerdam för drygt 90 år sedan hoppade stavhopp på sin tomt i Hanford, Kalifornien. Han använde sig av en trädgren som stav och landade i en jordhög. 

Så småningom skulle trädgrenen bytas ut till en stav av bambu och Warmerdam skulle komma att dominera stavhoppet i många år.

Det var först 1957 när stavar av metall börjat användas som hans världsrekord på 4,77 slogs. 

Från Bubkagenerationen till Duplantisgenerationen

Vi förflyttar oss från bambustavar och Warmerdam till Helsingfors, 1983. Det var dags för det första världsmästerskapet och till stavhoppstävlingen kom en hungrig och lovande 19-åring från Sovjetunionen. Sergej Bubka.  

Med sig hem hade han guldmedaljen. Han skulle sedan komma att ta ytterligare fem raka VM. Det sista 1997. Under karriären satte han världsrekord 35 gånger och han höjde rekordet med otroliga 32 centimeter – från 5,83 till 6,15.  

Utomhusrekordet skulle stå sig.

Men när Mondo anslöt till världseliten var rekordet hotat. Och rätt som var det seglade Mondo över ribban som låg stadigt på 6,18. 

”Ingenting är omöjligt för honom, han har en lovande framtid”, skrev Bubka till SVT Sport 2018. 

Allt började på en bakgård

För Armand Duplantis började allt precis som för Warmerdam, på en tomt med samma mål: Att bli bäst i världen. Något han insåg var möjligt när han som sjuåring satte det inofficiella världsrekordet för den åldersgruppen. Ett rekord som Mondo fortfarande innehar.  

Historien slutar inte där. Faktum är att svenskamerikanen bara har börjat.

Den fina tekniken, finslipad sedan barnsben, tog honom in bland världseliten redan som 17-åring. En världselit som han just nu toppar. 

18 september 2020 blev han förste man att hoppa 6,15 utomhus. Ingen stavhoppare är just nu av samma kaliber som unge Duplantis.

– Jag ville radera ut Sergej Bubka ur historieböckerna, sa Mondo då.  

Han har slagit rekord inomhus och utomhus. Men än har han inte raderat Sergej Bubka och dennes 6,14 utomhus ur historieböckerna. Det krävs mer än att slå rekord för att lyckas med en sådan bedrift. 

OS-debuten

I Tokyo är det dags. Den efterlängtade OS-debuten ska göras. Unge Duplantis ska kliva in i idrottens allra finaste arena som ett av Sveriges största medaljhopp.  

Våren har präglats av fina resultat och världsrekordsförsök.

Och en förlust.  

Men i Japan har han inte råd med en förlust – där måste allt sitta, precis som det har gjort förut.  

Han kan bli besegrad. Det har stavhoppsstjärnan från USA, Sam Kendricks, bevisat. Men Duplantis är inte där för att delta – han är där för att dominera.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet