Blessing Okagbare tog OS-silver i längdhopp redan 2008. Här tävlar hon på Sollentunavallen 2016. Foto: TT

FBI fällde stjärnsprinter – stängs av elva år för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnsprintern Blessing Okagbare, 33, stängs av i elva år för upprepade dopningsbrott och samtidigt stryks Nigerias VM-stafettlag på 4x100 meter. Hon fälls efter en snårig härva där FBI avslöjade henne.

Det internationella friidrottsförbundet World Athletics integritetsenhet, AIU, stängde av Okagbare efter försöksheatet i OS, som hon vann på 11,05 och var en medaljkandidat.

Hon fick inte springa i semifinalen sju timmar senare. Enligt AIU hade Okagbare testat positivt för tillväxthormon på träning i Samorin, Slovakien, 19 juli, något som World Athletics meddelade henne timmarna före OS-semin.

Tokyo 2020

”Ring mig så snart som möjligt. De säger till mig att mitt resultat är positivt för tillväxthormon. Jag fattar det inte”, messade Okagbare till sin dopningsleverantör efter det positiva testet vid OS i Tokyo. 

Detta enligt den utredning som FBI-agenten Ryan Serkes som beslagtog Okagbares mobil och dator då hon återkom till Jacksonville, USA, där hon har sin bas, efter mästerskapet i Tokyo. 

Ett par veckor efter OS meddelade AIU att Okagbare även testat positivt, manipulerat med dopningspreparatet Epo, vid de nigerianska mästerskapen i juni, vilket nu gör att Nigeria går miste om platsen på 4x100 meter vid VM i Eugene, Oregon.

– Om en medlem bryter mot antidopningsreglerna får alla i laget betala priset. I det här fallet har Nigeria förlorat en viktig kvalplats. Det är reglerna och vi kommer inte att kompromissa med integriteten, säger AIU:s Brett Clothier.

Avslöjades via sms

AIU har även tagit del av amerikanska justitiedepartementet som har en rättsprocess med en leverarantör av dopningspreparat inför OS i Tokyo 2021. Med stöd av FBI kunde man bevisa att Okagbare haft sms-kontakt med dopningshandlaren. Droghandlaren var den första som åtalades enligt den så kallade Rodtjenkov-akten” som infördes 2020 och är namngiven efter den ryske ex-antidopningschefen, visselblåsaren Gregorij Rodtjenkov, som hoppade av till USA där han lever på hemlig ort.

Under utredningen har Okagbare vägrat samarbeta med AIU. Hon stängdes av tills vidare under OS, fick fyra år i höstas och tio år i februari. Nu får hon ytterligare ett år och avstängningen landar på elva år i denna utdragna process.

KLIPP: När Ben Johnson åkte dit för dopning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet