Foto: Bildbyrån

”Han har varit en exklusiv ädelsten att vårda”

Publicerad
Krönika ·

Där satt den!

När Armand Duplantis vann sin första globala titel gjorde han det med suverän kontroll och i överlägsen stil. Det blev en bekräftelse på den nya era som börjat.

Jacob Hård

Kommentator

Det är lätt att glömma att Duplantis inte är äldre än 21 år. Han hanterade favoritskapet utan att darra det minsta och när hans största seger var klar hade han gott om mental och fysisk energi kvar att satsa på världsrekord och var ytterst nära att lyckas.

Lång väntan

Det känns som det varit en lång väntan på hans första världs-titel. Ytterligare ett bevis på att man så lätt glömmer hans unga ålder.

Han var ju bara 18 när han fick det sprakande genombrottet på EM i Berlin 2018. Efter silver på VM i Doha 2019 tog utvecklingen ny fart ifjol. Duplantis flög över sina första världsrekord men pandemin gjorde att han fick vänta till i år på chansen att bli olympisk mästare. Nu har han visat med eftertryck att Mondo-eran är här!

Liten femtonåring

Jag minns när jag såg honom hoppa första gången. I Finnkampen 2015 – en liten femtonårig pojke som vunnit ungdoms-VM samma sommar och som nu, trots sin närmast späda fysik, blev bäste svensk på 5,17.

Sex år senare och en dryg meter högre är det bara att tacka storebror Andreas för att han rekommenderade det svenska landslaget till Armand när det var dags för svensk-amerikanen att välja.  Och en eloge till de ledare som ”värvade” Andreas till blå-gult och gjorde hans juniormästerskap till en så positiv upplevelse att Mondo valde samma väg.

En win-win-situation där Duplantis sluppit tuffa amerikanska uttagningstävlingar, fått en bas i Uppsala närmare tävlingarna i Europa och med träningsanläggningar som varit tillgängliga under pandemin. I ett litet land med stort intresse för friidrott har han varit en exklusiv ädelsten att vårda.

Lojala framträdanden

Balansen mellan superstjärnans behov och den svenska friidrottens önskemål har också hanterats bra. Mondo har lojalt gjort sina framträdanden för klubben Uppsala IF och landslaget. Och nu har han spridit olympisk guldglans över svensk friidrott!

Kvar att vinna är VM. Chansen kommer nästa år. Går det vägen kommer en ny fas när titlar ska försvaras – inte erövras.

Mondo-eran har bara börjat. Duplantis dominerar sin gren och flyttar gränser.  När bokslut en gång ska göras kan han mycket väl ha samlat så många titlar och satt sådana rekord att han nått sitt mål att bli historiens främste stavhoppare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.