Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers är under press. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Hätskt när Johan Storåkers pressades av Svenska friidrottsförbundets delegater

Uppdaterad
Publicerad

På lördag har Svenska Friidrottsförbundet årsmöte.

En av punkterna: Val av ordförande.

Johan Storåkers är valberedningens förslag, men efter SVT:s avslöjanden pressades han hårt när årsmötets delegater på måndagskvällen fick möjlighet att ställa frågor till honom.

Samtidigt blev det tydligt hur splittrat Friidrottssverige just nu är.

SVT Sports publiceringar om Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers, som under sin tid som ordförande för Stockholms Friidrottsförbund fått över 600 000 kronor betalt till sig – trots att uppdraget i grunden var ideellt och att resten av styrelsen inte varit informerad – har lett till heta känslor i friidrottssverige.

Det blev tydligt på måndagskvällen, då Svenska Friidrottsförbundet hade ett digitalt möte för de delegater som ska vara med på årsmötet. Styrelsekandidaterna presenterades då, och delegaterna fick möjlighet att ställa frågor.

”Inte begått något stadgefel”

Klart flest frågor och debatt kom kring Johan Storåkers. Han tog själv upp de avslöjanden som SVT Sport rapporterat om, och slog då – precis som intervjuerna med SVT Sport – att han inte gjort något fel juridiskt.

– Det är viktigt, för att fakta ska vara rätt, att poängtera att jag inte var anställd eller arbetstagare, med något anställningsavtal. Därför har det inte begåtts något stadgefel i Stockholms Friidrottsförbund eller Svenska Friidrottsförbundet. Idrottsjurister skiljer i detta ämne på arvoderade personer och anställda, sade han, och utvecklade vidare:

– Jag fick arvode för specifika operativa uppgifter och var som sagt aldrig anställd.

Anklagades för att bryta mot paragraf

Det höjdes dock ett antal kritiska röster. En av de som gjorde det var Staffan Movin, ordförande i En Svensk Klassiker och ledamot i Svenska Friidrottsförbundets internationella kommitté.

Han frågade Storåkers om han ansåg att Storåkers agerande är förenligt med friidrottens värdegrund.

– Jag vill inte göra någon exakt definition om vad värdegrunden är. Men jag skulle agera på ett annat sätt i framtiden för att det ska vara en bättre värdegrund med större öppenhet, svarade Storåkers.

Movin replikerade då med att Storåkers, om han inte agerat inom värdegrunden, bryter mot portalparagrafen inom såväl friidrottsförbundets och Riksidrottsförbundets stadgar, då dessa slår fast att man ska jobba med den idrottens ”verksamhetsidé, vision och värdegrund”. Något som Storåkers inte höll med.

Fick även stöd

Måndagens möte tydliggjorde dock att friidrottsförbundet just nu är väldigt splittrat. Johan Storåkers fick även stöd från ett antal personer. Bland annat Jahja Zeqiraj, som nyligen avgick från posten som ordförande för Göteborgs Friidrottsförbund, som undrade om det handlade om en maktkamp och menade att agerandet från ett antal personer på mötet var odemokratiskt. Han ville i stället tacka Storåkers för det arbete han gjort som ordförande.

– Jag känner mig lite skyldig, för jag har inte gett dig det stöd man behöver göra i en demokratisk organisation, sade han, och betonade att han vet att Storåkers har jobbat enträget för friidrottens bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.