Maria Lasitskene har fått en tung säsongsinledning och har en del att fundera över. Foto: TT

Höjdhoppsdrottningen Lasitskene helt ur form

Uppdaterad
Publicerad

Höjdhopparen Maria Lasitskene står inte att känna igen efter säsongens två första tävlingar. Ryskan som strömhoppat över två meter har inte ens klarat 1,90.

Vid säsongsdebuten i Dessau i fredags blev hon sjua på 1,80 och i söndagens Diamond League-debut i Gateshead blev hon fyra på 1,88. Inför årets säsong hade 28-åriga Lasitskene 21 raka vinster, räknat både inne och ute.

Även om förhållandena i Gateshead var svåra med nio grader, kraftigt regn och blåst var ryskan, som vunnit de tre senaste världsmästerskapen, inte ens nära att klara 1,91. Dessutom har Lasitskene i dessa två tävlingar förlorat mot motståndare som förut inte varit i närheten av ryskan.

Tokyo 2020

Fick först nyligen klartecken att tävla internationellt

Lasitskene har inte uttalat sig efter några av tävlingarna. På sitt Instagram var hon förväntansfull för ett par dagar sedan. Ryska Sports-express krönikör Natalia Maryanchik lyfter fram att Lasitskene både varit drabbad av den internationella avstängningen från internationella friidrottsförbundet och först nyligen fick klartecken att tävla som neutral aktiv den här säsongen med OS som höjdpunkt. Dessutom har pandemin slagit hårt. Förra året blev det bara två utomhustävlingar i september.

”Resultaten är givetvis alarmerande men hon förbättrade sig med åtta centimeter till den andra tävlingen och det i svåra förhållanden. Om tendensen med att förbättra sig med åtta centimeter håller i sig behöver vi snart inte oroa oss”, skriver Maryanchik.

Vinterns stjärnskott, ukrainskan Jaroslava Mahuchikh, som klarade 2,06 inomhus, har också fått en besvärlig start på säsongen. Hon klarade bara 1,92 i Dessau och fick stryk av landsmaninnan Iryna Herashchenko som vann på samma höjd.

Tjitjerova siktar på säsongdebut i juni

Mahuchikh åkte till Gateshead men strök sig strax före start av okänd anledning. Den enda ukrainska deltagaren som kom till start var Julia Levchenko, 2,02 som personrekord. Hon blev näst sist på 1,84.

Polskan Kamila Licwinko vann på 1,91.

Samtidigt meddelar ryskan Anna Tjitjerova, OS-mästaren från 2012 och som i efterhand blev av med bronset från 2008 på grund av omtestade dopningsprov, att hon ska göra säsongsdebut i Moskva i början av juni. 38-åringen som så sent som för två år sedan klarade 2,00 har inte fått sin internationella avstängning lyft och får inte tävla som neutral aktiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet