Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mo Farah Foto: TT

Mo Farah hoppas på ett sista OS – sen kan han lägga av

Uppdaterad
Publicerad

Mo Farah drömmer om att ta ett femte, historiskt OS-guld senare i sommar.
Men sedan kan den framgångsrika karriären var över.
I ett exklusivt möte med SVT Sport öppnar den adlade britten för att han kan lägga av efter spelen i Tokyo.
– Efteråt tar vi ett beslut. Kanske blir jag tränare, säger han.

Mo Farah är utan tvekan en av 2000-talets största friidrottsstjärnor.

Efter genombrottet 2006, då han tog silver på 5000 meter vid EM i Göteborg, har det blivit sex VM-guld, fyra OS-guld och nio EM-guld.

Siktar på OS

De senaste åren har han dock satsat på maraton och halvmaraton, och vann till exempel Chicago Marathon 2018.

Men nu är han tillbaka på de stora friidrottsarenorna. Hans mål är att kvala in till OS i Tokyo, för att ta ett tredje OS-guld i följd på 10 000 meter – och ett femte OS-guld totalt.

– Maraton är tufft, väldigt tufft. Jag har varit lyckosam nog att göra bra maratonresultat. Mitt första maraton sprang jag på 2.08 och har sedan förbättrat mig. Jag slog brittiskt rekord, 2.05 som var europeiskt rekord då,och gjorde det bra, säger han när SVT Sport träffar honom i Djibouti, och fortsätter:

– Jag har tyckt att det varit kul med maraton, för det något helt annat att träna för maraton och banlöpning. 42 kilometer är stor skillnad mot 10 kilometer, man måste träna mycket mer specifikt för maraton, och jag har tyckt om det.

– Men jag saknar banlöpning, och eftersom det är ett OS i sommar så ska jag tillbaka till arenorna.

Var det ett självklart val för dig att satsa på 10 000 meter inför det här året?

– Jag har saknat 10 000 meter. Det handlar om vad som gör dig lycklig. Jag har uppnått mycket, och har sprungit okej maratonlopp. Men jag saknar att skratta. Jag saknar att ha det där leendet när man springer runt, runt och ser olika löpare.

– Så det var en av anledningarna. Och det andra är att det vore helt otroligt att kunna skriva historia. Det är aldrig någon som gjort det förut, att ta fem OS-guld. Det skulle vara historiskt, antar jag. Men det som driver mig, är det där att jag inte riktigt vet om jag klarar det – men om jag väl gör det, då skulle det verkligen vara värt det.

22 sekunder från kvalgränsen

Men det är inte säkert att Mo Farah får chansen att ta ett nytt OS-guld. När han tidigare denna månad gjorde sitt första 10 000 meters-lopp sedan 2017 var han hela 22 sekunder från kvalgränsen.

Och hans mångårige svenske vän Mustafa Mohamed, som så sent som i våras var på träningsläger med Mo Farah i Etiopien, tror att det blir svårt för Mo Farah att ta ett nytt OS-guld.

– Det är sjukt stort om han lyckas med de. Men jag tror att det blir väldigt stort. De här löparna nu... Det är nästan en ny generation som inte tävlat mot honom när han var som bäst på bana. De har inte samma respekt, utan tror att han är fabrorn som var bra för många år sen, säger Muhamed med ett skratt, och fortsätter:

– Frågan är om han har den här snabbheten och spurtförmågan kvar. Jag tror inte han själv vet.

Kan bli sista loppet

Och om Mo Farah tar sig till OS, då är frågan vad som händer sedan? För SVT Sport säger Mo Farah att det kan bli hans sista lopp.

– Jag ser inget framför mig efter OS. Ärligt talat så vill jag bara koncentrera mig på OS. Efter OS tar vi ett beslut om vad jag ska göra. Ska jag fortsätta med banlöpningen, eller gå tillbaka till maraton, eller något helt annat Eller kanske blir jag tränare? Vem vet?

Hela reportaget: ”Har varit den här festprinsen”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Farah: Har varit den här festprissen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer