Peter Reinebo svarar på kritiken. Foto: TT

SOK efter kritiken: ”Resultaten de gjort räcker inte till”

Uppdaterad
Publicerad

och Lovisa Lindh petades från OS-truppen trots ackreditering.

Besluten kritiseras hårt av andra idrottare. Nu svarar verksamhetschefen för Sveriges olympiska kommitté, Peter Reinebo på kritiken.

– Resultaten som de har gjort räcker tyvärr inte till, säger Reinebo till SVT Sport.

SOK har haft möjligheten till en sista uttagning inför OS, där några har fått en plats, och andra inte.

Anledningen till att Lovisa Lindh och Melker Svärd Jacobsson nobbats från OS-truppen beror på att SOK tillämpar ett så kallat ”topp åtta-kriterium”. Vilket innebär att man ska ha chans på en topp åtta-placering i OS för att komma med.

Något som SOK anser att varken Lindh eller Svärd Jacobsson har.

– De resultaten som de har gjort räcker tyvärr inte till. Melker (Svärd Jacobsson reds. anm) och Lovisa (Lindh reds. anm) är internationellt kvalade via ranking, men har inte de faktiska resultaten i meter och centimeter, eller minuter och sekunder som krävs för att vi ska bedöma en topp åtta-nivå.

Kommer man någonsin att slopa topp åtta-kravet?

Det är idrottarna som tillsammans har bestämt att uttagningsprocesserna för svensk olympisk idrott ska se ut så här. Det är naturligt att man ser över de kriterierna med jämna mellanrum och det föreställer jag mig verkligen att man kommer att göra.

Reinebo svarar på kritiken

Topp åtta-kriteriet har fått ta emot en del kritik på sociala medier – jag läser upp lite så kan du säga hur du ställer dig till det?

– Jag tycker att jag har svarat på det jag behöver svara på nu. Jag har flera andra som jag behöver prata med. Jag har försökt förklara grundkriteriet och hur vi har resonerat.

Men har du läst något av vad som står?

– Vi har fått en del information till oss, och det har jag tagit del av, säger Reinebo.

När vi pratade med Lovisa Lindh uttryckte hon att hon inte har förståelse för beslutet och att hon skäms över beteendet.

– Jag vill inte kommentera kommentarer. Jag vill kommentera fakta och det har jag försökt göra, det får räcka så, avslutar han.

Under onsdagskvällen gick friidrottsförbundet ut med ett öppet brev till SOK. Där skriver man att man vill att uttagningskriterierna ändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.