Daniel Ståhl går in i OS som världsetta. Foto: Bildbyrånj

Ståhl: 75 procents chans att ta mig till final

Uppdaterad
Publicerad

Världsårsbästa i lördags och över en meter ner till största hotet Kristjan Ceh.

Men Daniel Ståhl är ödmjuk inför OS.

– Målsättningen är att ta mig till finalen, säger den regerande världsmästaren.

2016 deltog en 23-årig Daniel Ståhl i OS i Rio, Brasilien. Precis som nu kom han med en kanonform och hade precis satt personbästa på 66,92. Men trots formen missade Ståhl finalen.

Nu har det dock hunnit hända en del, menar Ståhl.

Tokyo 2020

– Det var en ganska oerfaren kille som inte hade tävlat så mycket. Det är en stor skillnad nu, nu har jag tävlat över hela världen och träffat många människor. Brasilien kontra Japan, det är två olika världar kan man säga, säger Daniel Ståhl på fredagens presskonferens.

”26 procent då”

Men trots att han kommer till mästerskapet som regerande världmästare och ett årsbästa på 71,40, som han kastade i Bottnaryd i lördags, är han återhållsam med förväntningarna. Målet? Att nå diskusfinalen.

– Det är lite speciellt, det är inte samma sak som EM och VM. Nu får man se 2 000 aktiva i andra sporter. Att vara i en OS-by ihop är speciellt, det är bara vart fjärde år också, säger han och fortsätter:

– Vi har gjort statistik på varje kastomgång som jag har gjort, min tränare Vesteinn (Hafsteinsson) och jag. Inför OS i Rio hade jag 26 procents chans att ta mig till final. Nu är jag uppe i 75 procent. Skillnaden är att jag har bättre erfarenhet nu, så vi får se. Det är tre chanser man har på sig i kvalet, steg ett är att nå finalen.

Friidrotten i OS inleds den 30 juli.

KLIPP: Här slår Daniel Ståhl till med ett nytt världsårsbästa (10 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet