Karin Torneklint och Stefan Ohlsson. Foto: TT

Torneklint: ”OS kanske skjuts upp ett år”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsvärlden inväntar besked om OS i Tokyo.

En som tror på en uppskjutning är Karin Torneklint – som i så fall kan få sin tid som förbundskapten för friidrottslandslaget förlängd.

– Det kanske skjuts upp ett helt år, säger hon.

En efter en höjs röster från nationella idrottsförbund och aktiva om att OS i Tokyo borde skjutas upp med anledning av den globala utbredningen av coronaviruset.

Bland de som vill flytta på spelen finns det amerikanska friidrottsförbundet – men den svenska motsvarigheten vill, liksom Sveriges olympiska kommitté (SOK), ligga lågt.

Tokyo 2020

– Vi har inte diskuterat den frågan utan följer utvecklingen och ser vad som händer. Vi har varken sagt det ena eller det andra än så länge, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Utgående kontrakt

Hennes kontrakt med Svenska friidrottsförbundet går ut efter OS – men skjuts spelen upp utesluter hon inte att det kan bli tal om en förlängning.

– Det vet vi inte. Det har vi inte diskuterat, jag törs inte svara på det. Eftersom allting förändras hela tiden är det svårt för mig att veta något. Det får vi ta ställning till längre fram.

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson om en eventuell förlängning:

– Det beror på hur långt fram OS i så fall skulle bli uppskjutet. I den här situationen vi befinner oss i så kan vi nog inte utesluta någonting. Det gäller att ha öppna ögon och vara förberedd på olika scenarion.

Samtidigt låter han meddela att ett rekryteringsarbete är i full gång och att ambitionen är att en efterträdare till Torneklint ska vara utsedd före sommaren.

”Ta beslut snart”

Att Internationella olympiska kommittén (IOK) skulle få sin vilja igenom och arrangera OS som planerat mellan den 24 juli och 9 augusti ser Torneklint som osannolikt.

– Jag hade trott att de skulle skjuta på OS fram till september-oktober, men ju längre tiden går så känns det ännu mindre troligt, säger hon.

– Ju längre tiden går tänker man att det kanske skjuts upp ett helt år. Men det är jättesvårt att förutse och det är verkligen tiotusenkronorsfrågan just nu.

TT: Tycker du att Sverige, som många andra länder, borde kräva att OS skjuts upp?

– Jag vet inte vad jag tycker i den frågan för den är så otroligt komplex. Allting förändras hela tiden så det är jättesvårt att se. Men jag tror att de måste ta ett beslut ganska snart, jag tror att det blir svårt att genomföra när det är tänkt. Jag har svårt att se att de skulle klara av det. Men jag är ingen expert på virus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet