Salwa Eid Naser. Foto: TT

Världsmästaren missar OS i Tokyo – stängs av i två år

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande världsmästaren på 400 meter, Bahrains Salwa Eid Naser, kommer att missa OS i Tokyo. Idrottens skiljedomstol, Cas, har utfärdat en tvåårig avstängning för att hon missat dopningstester.

Det var det internationella friidrottsförbundets bestraffningsorgan Athletics Integrity Unit, AIU, som först friade 23-åriga Eid Naser i oktober ifjol.

– Jag har aldrig varit en fuskare och kommer aldrig att bli det. Jag missade bara tre tester, vilket är normalt, det är sådant som händer, sade hon då i en video på sin hemsida.

Tokyo 2020

Det beslutet överklagades till Cas av det internationella friidrottsförbundet och nu har världsmästaren alltså fått sin dom.

Den nya avstängningen innebär att hon missar både OS i Tokyo och VM i Oregon nästa år. Hennes resultat från VM i Doha 2019, där hon sprang på den tredje snabbaste tiden genom tiderna, kvarstår ändå.

”Uppdraget var aldrig att ta reda på om idrottaren var en 'dopningsfuskare' eller inte, utan bara om hon hade brutit mot antidopningsreglerna eller inte. Man kom fram till att hon hade gjort det och att hon under 2019 och fram tills januari 2020 hade en inställning till vistelserapportering som var väldigt oansvarig”, skriver Cas i ett uttalande.

Cas går hårt åt löparen i sitt uttalande.

”Hon försökte fly från konsekvenserna av sina handlingar genom att ge bevis som visade sig vara falska. En sådan inställning från en elitidrottare underminerar hela antidopningsprogrammet.”

KLIPP: Så här går ett dopningstest till (18 december 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet