Foto: TT Nyhetsbyrån

Wadas besked: Utreder de friidrottare som tränat för dopningsavstängde Salazar

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående friidrotts-VM i Qatar kom nyheten att stjärntränaren Alberto Salazar stängs av i fyra år för dopningsbrott. Nu meddelar Wada att de kommer utreda de friidrottare som tränat för amerikanen.

Salazar, som bland annat tränat fyrfaldige OS-guldmedaljören Mo Farah, ska ha manipulerat dopningskontroller, använt sig av förbjudna metoder och sett till att idrottare fått tag på det prestationshöjande ämnet testosteron.

Arkiv: Stjärntränaren stängs av för dopningsbrott (1 oktober 2019)

Friidrotts-VM

61-åringen var bland annat chef för Nike Oregon Project, ett lag som främst bestått av medel- och långdistanslöpare. Efter att dopningsskandalen rullades upp valde Nike att lägga ned laget, och den internationella antidopningsbyrån Wada meddelar nu att de kommer utreda de friidrottare som tränat för Salazar.

– Vi kan titta tillbaka på vilka tester de här idrottarna har varit föremål för genom åren, säger Wadas ordförande Craig Reedie till tidningen The Times.

– Men det kommer vara mer intressant för oss om det finns prover kvar som vi kan omtesta, fortsätter Reedie.

Enligt The Times kommer den amerikanska antidopningsbyrån Usada nu att skicka över alla bevis de har till Wadas högkvarter.

Arkiv: Här duckar Sifan Hassan SVT:s frågor om Salazar (2 oktober 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet