Karsten Warholm utan rekordskorna som har skickats till Stockholm för analys. Foto: Bildbyrån

Okända detaljen: Warholms skor skickas på analys

Uppdaterad
Publicerad

Vad få känner till är att är att skorna efter ett rekordlopp måste godkännas, precis som att ett dopningstest måste göras. Det gör att Karsten Warholms skor efter världsrekordet 46,70 på 400 meter häck i Oslo under torsdagskvällen skickas till Stockholm för analys.

– Det är klokt att man gör det, säger Warholms tränare Leif Olav Alnes.

Normalt sett gör den aktive ett dopningsprov för att rekordet ska godkännas. I och med utvecklingen av skorna, där maratonlöparnas skor diskuterats en längre tid, kommer nu Warholms skor att skickas till Stockholm för analys i ett laboratorium innan det internationella friidrottsförbundet godkänner rekordet, Warholm slog det äldsta löpningsrekordet på herrsidan när han raderade ut Kevin Yongs 46,78 från OS-finalen i Barcelona 1992.

– De har testat och godkänt skon tidigare, så jag förstår inte vad som skulle göra att de inte godkänns. Det skulle vara en extrem överraskning, säger Warholms tränare Leif Olav Alnes till NRK inför den procedur som väntar och som han välkomnar.

Tokyo 2020

– Det har pratats så mycket om skor, så det är fantastiskt att de gör den här proceduren. Jag tycker att det är klokt, säger tränaren Alnes.

Warholm tog snabbt av sig skorna och gick omkring barfota på Bisletts banor och läktare.

– Det är väldigt bra skor, intygar Warholm.

Även Benjamin sprang i superskor

Benjamin sprang med ny teknolog i sulan vid sitt snabba lopp förra veckan i de amerikanska mästerskapen i Eugene, Oregon. Det loppet gjordes på den helt nybyggda VM-stadion Hayward Field som skulle avgjorts i år men som skjutits till nästa år på grund av pandemin. Hans 46,83 var då tvåa genom tiderna bakom Kevin Young.

Karsten Warholm satte världsrekord på 400 meter häck med 46,70 vid Diamond League-galan på Bislett i går kväll. Förra veckan sprang amerikanen Rai Benjamin på 46,83. Det kommer att bli en superduell vid OS i Tokyo om en månad.

– Det kanske krävs ett nytt världsrekord för att vinna OS, säger Warholm till Reuters.

Warholms nästa tävling är Monacos DL-gala 9 juli vilket blir hans sista  inför OS som invigs 23 juli. 400 m häck-försöken inleds 30 juli.

”Krävs sitt livs lopp för att vinna i OS”

– Vilket fantastiskt lopp och jag njöt av det. För tillfället har jag OS-rekordet. Den som ska vinna i Tokyo, antingen Rai eller Karsten, kommer att behöva göra sitt livs lopp, säger den förre världsrekordhållaren Kevin Young som var före sin tid enligt Diamond Leagues hemsida.

400 m häck var länge grenen som inte riktigt räknades och ett tag var i farozonen när Diamond League rensade i utbudet för ett par år sedan. Efter att Sydney McLaughlin satte världsrekord för damer med 51,90 i måndags morse svensk tid har nu två världsrekord satts på mindre än fyra dagar vilket gjort grenen stekhet.

– Grenen låg långt ner i programmet men så hände något för två, tre år sedan, säger Bislettgalans tävlingsledare Steinar Hoen till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet