Mattias Zachrisson. Foto: Bildbyrån

Zachrisson lägger av – skada sätter stopp

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Zachrisson, 30, avslutar sin handbollskarriär.

En axelskada som inte blir bättre sätter stopp.

– Jag ska acceptera ett liv utan handboll, säger han till SVT Sport.

Landslagsstjärnan har det senaste året varit borta från spel på grund av en skada i axel. Efter lång rehab och en kamp att ta sig tillbaka till planen meddelande han idag att karriären är över.

– Det var inget lätt beslut att ta, jag har alltid haft förhoppningen att det någon gång ska ge med sig och att jag ska kunna spela till slut, säger Zachrisson till SVT Sport.

”Satt där och började böla”

Han känner av skadan även i vardagen och efter ett läkarbesked i augusti tog han beslutet att avsluta karriären. Då fick han beskedet att det inte var lönt att göra en ny operation och att han inom 10-20 år kanske kommer behöva en axelprotes.

– Jag fick en chock, man satt där och började böla. Jag hade haft tanken att det inte kommer fungera eftersom det gått så pass lång tid och det fortsatt är dåligt, men man vill inte acceptera det och hoppas in i det sista att det kommer gå.

Framgångsrik karriär i både landslag och klubblag

Under sin karriär har han bland annat hunnit med 128 A-landskamper och vunnit OS- och EM-silver.

– Höjdpunkten är kanske EM 2018 i Kroatien när vi slog ut Danmark i semifinalen och gick till final. Jag fick gå upp som högernio och gjorde kanske min bästa landskamp, säger Zachrisson.

Sedan 2013 har han spelat i tyska Füchsen Berlin där han varit en av Bundesligas bästa högersexor. Med klubben har han vunnit klubblags-VM två gånger, EHF-cupen två gånger och den tyska cupen en gång. Nu är planen att flytta hem till Sverige innan året är slut.

– Jag ska acceptera ett liv utan handboll och det är en process fortfarande. Min målsättning är nu att starta upp ett nytt liv i Sverige igen och det är inte omöjligt att jag kommer börja plugga.

KLIPP: Zachrisson efter EM-semin 2018

Mattias Zachrisson

Född: 22 augusti 1990

Position: Högersex

Moderklubb: Irsta HF

Övriga klubbar: Eskilstuna Guif (2005-2013), Füchse Berlin (2013-2020)

Mästerskap, landslag: OS 2012 (silvermedaljör) , EM 2014, VM 2015, EM 2016, OS 2016, VM 2017, EM 2018 (silvermedaljör), VM 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.