IBK Dalen kommer att flyttas ned från Superligan trots att man hade en sportslig chans att klara sig kvar när coronapandemin satte stopp för seriespelet Foto: TT Nyhetsbyrån

Dalens överklagan avslås: ”Skandal och det är riktigt dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

När damernas superliga avslutades på grund av coronaviruset beslutades att IBK Dalen skulle degraderas, trots att laget fortfarande hade sportslig chans att klara sig kvar. Klubben överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden som nu meddelar att överklagan avslås.
– Det är nonchalant, det är en skandal, säger Dalens klubbchef Urban Karlsson till SVT Sport.

Att Dalens överklagan inte gick igenom är något som upprör Dalens klubbchef Urban Karlsson.

– Jag förstår att du vill ringa mig nu efter jag läst det här. För jag tycker att det är en stor skandal, inleder Urban Karlsson när SVT Sport når honom.

– Jag är otroligt besviken. Jag tycker det är nonchalant, det är en skandal och det är riktigt dåligt av Riksidrottsnämnden.

Menar att förbundet haft formfel

I sin överklagan menade Dalen på att Innebandyförbundet haft grova formfel i sin beslutsprocess då det saknades flera andra styrelseledamöter. Men Riksidrottsnämnden går på Svenska innebandyförbundets (SIBF) linje och anser att inga formfel gjorts.

– Jag förstår inte. Att Rin inte ens kan skicka tillbaka det här till Svenska innebandyförbundet, att de borde se över hur man tagit det här beslutet och gå igenom det här en gång till, det tycker jag är väldigt konstigt, säger Urban Karlsson till SVT Sport och fortsätter.

– Alltså jag vet inte om Rin eller Svenska innebandyförbundet har varit med och skicka ner ett lag som har haft en sportslig chans att hålla sig kvar tidigare. Det vore intressant att veta.  Kan man spela med 17 lag i en division 1 serie (på herrsidan) eller ändra från åtta lag till 14 lag i damallsvensk serie så kan man väl ändra till 15 lag i en SSL-serie. Jag förstår inte problemet, säger klubbchefen

Karlsson väljer att hylla andra förbund och deras agerande under coronakrisen.

– En applåd till handbollsförbundet som utökade sin serie, till volleybollförbundet som utökade sin serie som hanterade detta rätt och såg att lag hade en sportslig chans att vara kvar. De hanterade detta rätt.

Förbundet nöjda med beslutet

Svenska innebandyförbundet är nöjda med dagens beslut från Rin.

– Jag tycker att det är bra att Dalen som var missnöjda med beslutet fick en möjlighet att få det överprövat. Sen är jag förstås nöjd med att beslutet står fast, säger SIBF:s ordförande.

– Vår uppfattning är att vi gjort det bästa beslutet utifrån den här onaturliga situationen som varit, och att tävlingsutskottet har gjort ett bra arbete.

För Dalens damer väntar nu allsvenskt spel nästa säsong.

– Det är en katastrof för oss att vi åker ut med våra damer. Vi har varit många år i högstaligan och det är klart att vi vill vara där med både herrarna och damerna, säger Urban Karlsson.

Nu återstår att se hur truppen ser ut nästa år.

– Jag hoppas att alla våra spelare stannar och gör allt för att vi ska ta oss upp igen. Sen har jag förhoppningen att om det blir en vakans så får vi den platsen, eller att de ändrar sig och gör så att det blir 15 lag.

ARKIV: Dalens lagkapten: ”Beslutet känns oseriöst” (5 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
IBK Dalen blev nedflyttade när säsongen plötsligt avslutades. Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer