Foto: TT

Exklusivt: ”Linus Videll är inte anledningen till vårt dåliga resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson sade igår upp sig efter sju år som ledare i klubben. För SVT Sport väljer han att bryta tystnaden om den senaste tidens turbulens.

– Jag väljer att säga upp mig för att jag är ytterst ansvarig för herrlagets resultat och de är trots tuffa omständigheter alldeles för dåliga denna säsong. Jag känner heller inte att jag har hela styrelsens förtroende.

Efter sju år i Djurgården som ledare så sade Joakim Eriksson upp sig igår som strategisk sportchef. Det har stormat rejält runt klubben de senaste veckorna. Inte nog med att klubben är sist i SHL, klubbledningen har parallellt med de svaga resultaten också fått hantera en anmälan om negativ särbehandling. En anmälan som tidigare kaptenen Linus Videll verkställde och som resulterade i en utredning som gjordes av styrelsen med vd Thomas Kraft i spetsen. 

Hur mycket har ditt beslut (att säga upp dig) påverkats av att du och Barry Smith blev föremål för en utredning om negativ särbehandling?

– Det har inte haft någon avgörande betydelse för mitt beslut.

Var det helt och hållet ditt eget beslut att avgå?

– Det var helt och hållet mitt beslut.

Besviken på Linus Videll

Hur mycket har ditt beslut (att säga upp dig) påverkats av att du och Barry Smith blev föremål för en utredning om negativ särbehandling? 

– Djurgårdens officiella utredning som genomfördes av styrelsen var enligt min mening väldigt proffesionellt genomförd och jag delar den kommunicerade slutsatsen till 100 procent. Låt mig säga så här. Jag betvivlar inte att Linus blivit rejält besviken på situationen kring kaptensrollen. Den blev otydligt kommunicerad internt och det var inte meningen att det skulle få Linus att må som han gjorde. Det är något jag beklagar. Men det finns samtidigt en hel del i Linus agerande de senaste två månaderna inom Djurgårdens herrlag som varit oerhört själviskt och som jag vet att såväl lagkamrater som personal inom Dif är väldigt besvikna på.

Vad handlar det om för saker? 

–Det vill jag inte gå in på.

Tar fullt ansvar

Hur mycket har lagets negativa sportsliga resultat påverkats av den här situationen? 

– Situationen med Linus Videll är inte anledningen till vårt dåliga resultat. Jag är ytterst ansvarig för herrsportens resultat och det tar jag fullt ansvar för. Styrelsen får ta ansvar för de ekonomiska resurser som herrlaget haft till förfogande relativt våra konkurrenter. Tobbe (Tobias Pehrsson, tillförordnad sportchef) och tränarna har ett ansvar i tydligheten i spelet och dess påverkan på spelarna. Spelarnas avvikande individuella prestationer har de själva ett ansvar över. Förutom detta har vi haft en enormt tuff skadesituation under hösten vilket kraftigt påverkat vår situation. Jag hoppas nu att ett mer skadefritt lag efter jul med några nödvändiga rekryteringar kan vända på detta läge.

Finns det någonting som du känner att du skulle gjort annorlunda nu med facit i hand runt denna händelse som skakat klubben?

– Det finns massor av saker som jag kunde gjort annorlunda de senaste 7-8 månaderna. Men det spelar ingen roll nu. Djurgården måste komma samman. I nödens stund behövs våra supporters stöd som mest. Så jag hoppas verkligen att alla Dif supporters kan komma samman och bli den nödvändiga sjätte utespelare som laget nu behöver för att vända detta!

Hur har du själv mått den senaste tiden. 

– Det har varit jobb dygnet runt under en lång tid och såväl knoppen som kroppen är rejält trött och sliten. Det är alltid tufft att behöva ta emot alla sk. experters åsikter som inte har insyn i vad som sker men ändå anser sig veta. Men det är samtidigt en del av jobbet och jag flyr inte mitt ansvar för vår situation. Jag kommer nu vila några dagar…

ARKIV: Krisen i Djurgården 25/11 2021:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.