Finländaren Teemu Hartikainen håller sig framme i dagens semifinal mot Slovakien. Foto: Bildbyrån

Finland nollade Slovakien i hockeysemin – till OS-final

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången är de finländska hockeyherrarna i en OS-final. Laget slog Slovakien med 2-0 i semifinalen i Peking.

Med 1.40 kvar plockade Slovakien ut målvakten Patrik Rybar för att sätta press på Finland. Med 39 sekunder fick Harri Pesonen fritt läge och kunde göra karriärens enklaste mål när han lade in 2-0.

– Det var en lättnad att kunna göra målet i tom bur. Det blev onödigt spännande när Slovakien satte press, säger Pesonen till Yle.

OS i Peking 2022

Sakari Manninen gav Finland ledningen med 1-0 i den första perioden på en målvaktsretur nära mål och laget kunde sedan spela på resultatet med en tät defensiv som Slovakien aldrig kunde tränga igenom. I målet höll Harri Säteri tätt och räddade 28 skott. 

Har två silver sedan tidigare

Finland har varit i en final tidigare, 2006, då man förlorade mot Sverige i den klassiska matchen i Turin. Laget tog även silver 1988 där Sovjetunionen vann. Då spelades turneringen i en serie.

Nu jagar laget sitt första OS-guld. Finalen spelas på söndag klockan 05.10 och där väntar segraren av det ryska laget och Tre Kronor som spelar sin semifinal klockan 14.10 i eftermiddag.

Olympiska spelen

Finland

2 - 0

Slovakien

1-0, 0-0, 1-0
Nationella inomhusstadion, Peking
Publik: 1071

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet