Uttagningen av Tre Kronors lag till OS sker den 24 januari. Foto: TT

Hockeyförbundet slår tillbaka mot felaktigheter kring karantänen i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska ishockeyförbundet slår nu tillbaka mot att felaktiga uppgifter kring karantänstider i samband med OS i Peking fått spridning. Det har pratats om att aktiva kan tvingas stanna i Peking tre till fem veckor om det konstaterats smitta, vilket inte stämmer. 

– Då har jag full respekt för att spelarna funderar, säger tävlingschefen Olof Östblom till SVT Sport. 

Även hos Sveriges Olympiska Kommitté finns det en irritation kring att uppgifterna om upp till fem veckors karantän vid konstaterad smitta fick spridning.

– I Playbooken (som ges ut av Internationella Olympiska Kommittén, IOK, och är en regelsamling för att förhålla sig till covid-19) talar man om att det behövs två negativa covidtest (PCR-test) med åtminstone 24 timmars mellanrum. Han man blivit inlagd på sjukhus, vilket inte anses troligt i samband med OS, ska kroppstemperaturen vara normal, det vill säga under 37,3 grader (var 37,5 grader i Tokyo-OS) i tre sammanhängande dagar, säger mediechefen Lars Markusson till SVT Sport.

OS i Peking 2022

Han kan inte svara på den omöjliga frågan om hur länge covidsmittade kan bli kvar i Peking.

– Det är ju varierande från person till person.

Enligt Folkhälsomyndigheten är ett par dagar den normala tiden för sjukdom i covid-19.

Den smittade testas sedan dagligen innan arrangören kan göra en bedömning om när det är säkert att åka hem.

– Det som inte står i Playbooken är att en medicinsk expertpanel kan gå in och avgöra fall där en person haft smittan i tio dagar och undersöka om den personen kan anses smittfri och ändå tillåtas att åka hem, förklarar Markusson.

Tre veckors karantän för ovaccinerade som flygs in till Kina

Uppgiften om tre veckors karantän kom ursprungligen från fakta om vad som gäller för ovaccinerade personer som reste in till Kina.

– Det har florerat felaktigheter i media. Det stora var ju kring karantänstiden där det pratades om tre veckor och fem veckor också. Då har jag full respekt för att spelarna funderar och även vi från förbundet, varifrån kommer uppgifterna och kan det vara så? Då är det klart att man blir fundersam, säger tävlingschefen på det svenska ishockeyförbundet, Olof Östblom.

Den svenska OS-truppen i ishockey tas ut 24 januari och kommer att bygga på spelare i Europa eftersom NHL-spelarna tackat nej. Det påverkar SHL-programmet. 20 av 34 SHL-matcher under OS kan dock ligga kvar som planerat. Det innebär att 14 matcher i dagsläget skjuts upp.

– Ett flertal av sportcheferna bedömer att man har så pass breda trupper med juniorer bakom att man tycker att alternativet att inte spela är sämre så man har bestämt sig för att spela matchen där den ligger, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Ishockeyförbundet kan ändra i SHL:s slutspelsformat

Om pandemin skulle få fäste finns en förberedelse för att ändra i grundserieprogrammet och att ändra i slutspelsformatet som i dag är i bäst av sju matcher. 

Ändras det i slutspelet är det ishockeyförbundet som äger frågan, eftersom det är en ”formatändring”.

– De som kan ändra det är vår styrelse och då får vi titta på det om vi hamnar i det läget, säger Olof Östblom.

KLIPP: Garpenlöv om NHL:s beslut  (22 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet