Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Stark tar över Svenska ishockeyförbundet. Foto: Svenska ishockeyförbundetVisa alla (4)
Visa alla (4)

Johan Stark ny generalsekreterare i Svenska ishockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad
I våras blev det klart att Tommy Boustedt lämnar jobbet som generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet. Nu är det klart att Johan Stark ersätter honom. Det bekräftar ishockeyförbundet på sin hemsida.
– Det är en för bra utmaning för att inte ta, säger Johan Stark till SVT Sport.

Johan Stark kommer senast från tjänsten som generalsekreterare för Svenska basketbollförbundet. Han har tidigare varit klubbdirektör i Brynäs IF.

– Känslorna snurrar lite grann men det är stort, det är bara att konstatera. Det är en häftig och tuff position men det känns otroligt motiverande, säger Johan Stark till SVT Sport.

Stark fick förfrågan från Ishockeyförbundet i början av juni men det var först i slutet av förra veckan som allt blev klart. Han berättar att det var självklart att tacka ja till rollen som generalsekreterare i Ishockeyförbundet.

– Det är nästan en för bra utmaning för att inte ta och den tilltalar mig som person. Jag har varit inom hockeyn förut och har haft lite att göra med förbundet och tycker att de gör jäkligt mycket bra saker, så det känns otroligt spännande att få kliva på och jobba tillsammans med det här gänget.

ARKIV: Ordföranden om Boustedts avgång (22 april):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenska ishockeyförbundets ordföraden Anders Larsson. Foto: Bildbyrån

Turbulent tid

Svenska ishockeyförbundet har en turbulent tid bakom sig. SVT Sport kunde i våras avslöja att ishockeyförbundet anklagades för könsdiskriminerande lönesättning. Fackklubben vid Svenska ishockeyförbundet skickade i november ut en officiell protest mot förbundets lönesättning, men generalsekreteraren Tommy Boustedt förnekade.

Under våren har det också pågått en polisutredning med kopplingar till hockeyförbundet. Där väntar en rättegång till hösten då en tidigare anställd åtalas för sexuellt ofredande.

En kort tid efter SVT Sports avslöjanden meddelade Tommy Boustedt att han slutar som generalsekreterare.

– Det senaste året har varit en knölig tid för både förbundskansliet, och så klart även för mig personligen. Därför har det, efter en tids samtal tillsammans med styrelsen, vuxit fram att detta är vägen framåt för både mig och för förbundet, sa Tommy Boustedt i ett pressmeddelande.

”Inte bekymrad”

Turbulensen har inte påverkat Stark i sitt beslut.

– Jag har så klart läst vad som stått men jag kan inte säga att jag känner mig bekrymrad. Jag står väldigt tryggt i mitt ledarskap och har inte reflekterat över att det där kan vara en utmaning, säger Stark.

– Jag ska inte lägga vikt vid vad som hände då utan bara koncentrera mig på vad som händer nu och framåt.

Stark hoppas kunna dra nytta av sin tid som generalsekreterare i Svenska basketförbundet.

– Det är lite olika verkligheter. Hockeyn är ramstark i Sverige medan basketen är ramstark ute i världen. Vissa delar, som i basketen är naturligt, kommer att vara utmaningar i hockeyn. I basket är utövarna 50/50 tjejer och sporten är extremt integrerad. Vänder vi på det har hockeyn kommit väldigt långt i utvecklingsfrågor och är en världsnation i sin idrott. I den bästa av världar kan man föra ihop det här till något väldigt bra som kan hjälpa hockeyn att lyfta ytterligare.

SVT Sport förklarar: Ishockeyförbundets krisår på 90 sekunder (24 april):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Sport förklarar: Ishockeyförbundets krisår på 90 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer