Målvaktsstjärnan tackar nej till OS

Uppdaterad
Publicerad

Svenska målvaktsstjärnan i Vegas, Robin Lehner, tackar nej till OS.

Målvakten avstår turneringen på grund av hälsoskäl, uppger han för Aftonbladet efter NHL-matchen mellan Vegas och Calgary.

– Jag och min psykiater har diskuterat det här och beslutat att det är i mitt intresse att jag inte åker, säger han till tidningen.

Robin Lehner har vid flera tillfällen tidigare öppet delat med sig kring sin psykiska ohälsa i resan mot stjärnorna; nu väljer han alltså att avstå ett OS-äventyr i Peking.

– Jag hade otroligt gärna åkt, men risken är för stor. Isolering kan vara skadligt för den som är bipolär, säger han till Aftonbladet.

OS i Peking 2022

– Jag har aldrig spelat med A-landslaget och hade otroligt gärna ställt upp i OS under normala omständigheter

Så sent som våren 2018 gick han in i väggen och skrev in sig på behandlingshem för att få hjälp med alkohol- och drogmissbruk, psykiska besvär och panikattacker.

”Markström är en best”

Robin Lehner har representerat Ottawa Senators, New York Islanders, Chicago Blackhawks, Buffalo Sabres och nu senast Vegas Golden Knights i NHL. På Twitter skriver han:

– Tog en lång tid att ta ett beslut tillsammans med min psykiater och min familj. Det är ett tufft beslut och jag är mycket besviken. Sverige kommer att ha ett bra lag i OS och Markström är en best. Hoppas folk förstår.

OS i Peking, som anordnas under hårda restriktioner till följd av pandemin, avgörs den 4–20 februari och herrarnas ishockeyturnering startar den 9 februari.

Under natten mot måndagen svensk tid möttes de två svenska målvakter som, innan Lehners besked, tippats göra upp om förstaspaden i OS i Peking 2022.

Robin Lehners Vegas Golden Knights vann över Jacob Markströms Calgary Flames med 3-2.

Garpenlöv: ”Visste om det”

Nu uppstår frågan om vilka målvakter som får vakta den svenska kassen i OS.

 I VM i Riga i våras var Viktor Fasth och Adam Reideborn målvakter, men valet kan också exempelvis falla på NHL-spelande Linus Ullmark, i Boston, eller Ottawas Anton Forsberg.

Till SVT Sport säger förbundskaptenen Johan Garpenlöv följande om Lehners beslut:

 – Jag visste om det sen innan, men visste inte att han skulle gå ut med det idag.

Hur mycket försvagar det er på målvaktssidan?

Han gör det bra i NHL så konkurrensmässigt tappar vi ju en bra målvakt. Men jag tycker ändå vi är starka på målvaktssidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet