Foto: Bildbyrån/SVT

Renberg: ”Leksand och Skellefteå är outsiders”

Uppdaterad
Publicerad

Växjö och Rögle är expertens SM-guldfavoriter.

Men det finns två utmanare: Leksand och Skellefteå.

– Nu har de ett bra lag och jobbar hårt för varandra, säger Mikael Renberg om Leksand inför kvartsfinalerna.

Det är dags för kvartsfinaler i SHL-slutspelet. SVT Sports expert Mikael Renberg fick uppgiften att tippa hur han tror att det går i de fyra olika serierna.

Där serievinnaren Växjö ställs mot Färjestad tror Renberg på smålänningarna.

– Växjö är det genomgående stabilaste laget i SHL. De har en väldigt bra målvakt, ett bra stabilt försvarsspel och tillräckligt många spelare som kan göra skillnad offensivt.

Det är i denna kvartsfinalserie som Renberg har sina guldfavoriter.

– Jag tror att Växjö vinner SM-guld och jag tror att framför allt deras målvakts- samt försvarsspel kommer att räcka väldigt långt.

”Varit för svajiga”

Rögle var länge ”laget att slå” under grundserien. Men genom en aningen svagare andra halva tappade man till sist seriesegern till Växjö.

När ängelholmarna nu ställs mot de senaste SM-guldvinnarna Frölunda, tror Renberg på skåningarna där Roger Rönnbergs mannar inte riktigt gått att känna igen den här säsongen.

– Frölunda har varit för svajiga under säsongen och Rögle kommer att vara bättre över en lång matchserie. Rögle har haft seriens bästa offensiv och är för bra, helt enkelt ett jämnare lag och det kommer man att vinna på, säger Renberg och fortsätter:

– Toppspelarna i Frölunda som man har tappat har man inte riktigt lyckats ersätta. Man är inte lika vassa offensivt som man varit tidigare.

Kan utmana om guldet

Den jämnaste och mest ovissa kvartsfinalen menar Renberg blir den mellan Leksand och Örebro.

– Den är svår, men jag tippar Leksand. Leksand är den stora överraskningen i serien. Visst har deras förstafemma gjort mycket, men i övrigt ser de mycket stabilare ut.

– För första gången tycker jag att de har ett lag som säljer sig dyrt varenda match. Historiskt när man går tillbaka 10-15 år har Leksand alltid vikit ner sig och inte orkat möta de bättre motstånden. Men nu har de ett bra lag och jobbar hårt för varandra.

Kan Leksand utmana om SM-guldet?

– Ja, det kan de. Växjö är min huvudfavorit, Rögle är andrahansfavoriten och sedan är Leksand och Skellefteå mina outsiders.

”Inte en lätt serie”

Just nämnda Skellefteå ställs mot Luleå i ett slag i norr.

Skellefteå kommer in med en bra form samtidigt som Luleå har varit lite av en besvikelse under säsongen där många hade stora förväntningar på Thomas Berglunds lag inför säsongen.

– Skellefteå måste jag tippa med tanke på det man har sett, speciellt andra halvan av säsongen. Man har blivit bättre men framför allt mycket tuffare när man fått in Melker Karlsson och blivit ett lag som tar sig in på mål på ett annat sätt. De skulle kunna utmana om ett SM-guld även om det inte kommer att bli en lätt serie mot Luleå, avslutar Renberg.

Kvartsfinalserierna mellan Rögle-Frölunda samt Växjö-Färjestad drar igång under lördagen medan Leksand-Örebro och Skellefteå-Luleå spelar sina första matcher först på söndag.

SE MER: Frölunda klart för kvartsfinal – körde över Djurgården (8 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.