Foto: SVT/Bildbyrån

Trots coronautbrotten i svensk ishockey: Ingen oro hos Folkhälsomyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska ishockeyklubbar har drabbats av coronautbrott.

Men hos Folkhälsomyndigheten ser man ingen större anledning till oro.

– Vi har ännu inte identifierat att det skulle utgöra någon särskild risk, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

I går ställdes matchen mellan Örebro och Linköping in, då LHC befarade att de drabbats av coronaviruset. Det var bara det senaste i raden av liknande fall i svensk hockey, där SDHL inleds denna helg och SHL nästa. Till exempel har även hockeyallsvenska Karlskoga och Västerås drabbats av smittade spelare.

Åtminstone 18 spelare och övrig personal i Karlskoga var smittade, medan minst åtta personer runt A-lagets i Västerås testats positivt.

Corona och idrott

”Enstaka utbrott”

Men hos Folkhälsomyndigheten ser man inte någon särskild anledning till oro, och man planerar just nu inte att göra några förändringar i deras rekommendationer på grund av utbrotten.

– Vi har sett enstaka utbrott. Men det pågår väldigt många matcher, träningar och tävlingar runt om i Sverige hela tiden. Så vi har ännu inte identifierat att det skulle utgöra någon särskild risk, så det är de allmänna råden som gäller där också, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten till SVT Sport.

Så det är säkert att spela ishockey inomhus i nuläget?

– Ja, vi har inte sett att det skulle utgöra en större risk än annan aktivitet i samhället.

Om det går åt fel håll, vad krävs för att FHM ska ändra inställning till ishockeyn?

– Vi följer ju läget hela tiden och identifierar vi riskmiljöer så funderar vi vad man kan göra åt det. Men det gäller ju alla aktiviteter i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet