Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Lundberg: ”Det börjar bli tufft om platserna i Damkronorna”

Ulf Lundberg: ”Det börjar bli tufft om platserna i Damkronorna”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg är på plats i Östersund för att följa U18-VM.

Och han är imponerad över vad han fått se så här långt.

– Det börjar bli tufft om platserna i Damkronorna och det är spelare härifrån som är där och hugger också, säger han till SVT Sport.

U18-damerna hade inga problem med att avfärda Slovakien i kvartsfinalen. Till slut vann de med 6–1 och nu är de klara för en semifinal mot USA.

På läktaren satt Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg och njöt.

– Jag gillar framför allt respektlösheten och då pratar jag om matcherna mot USA och Kanada i synnerhet. Jag tittar ju på spetsegenskaperna naturligtvis, jag tittar på smartness, spelförståelse och matchförståelse som är ett begrepp som vi höjt upp som innebär att kunna ta rätt beslut, att byta med puck, kunna spela på klockan och så vidare, det är många intressanta delar, säger Lundberg och fortsätter:

– Vi börjar bygga upp en konkurrens nu, det börjar bli tufft om platserna i Damkronorna och det är spelare härifrån som är där och hugger också.

”De är väldigt bra på väg”

Men han är samtidigt väl medveten om att många av dem har en lång väg att vandra.

– Är det här en gyllene generation? Det vet vi inte än, det får vi se, jag har jobbat så pass länge med talangutveckling så jag vet att det är många tuffa år kvar till att prestera riktigt bra på seniornivå, men de är väldigt bra på väg och det finns många bra egenskaper hos spelare i det här laget som jag verkligen gillar, säger Lundberg.

I U18-VM har Sverige stått upp riktigt bra mot stornationerna USA och Kanada. På seniornivå skiljer det fortfarande ljusår i kunnande, men Lundberg ser framtiden an med tillförsikt.

– Tittar man på konkurrensen med Kanada och USA så är det framför allt intensiteten, att kunna spela med kreativitet som vi vill men också i en väldigt hög och jag tycker vi har kommit ganska långt nu även om vi har en bit kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.