Kanada vinner rivalfinalen – tar hem OS-guldet

Kanada har tagit tillbaka mästartiteln från USA.

Efter två historiska mål av Marie-Philip Poulin kunde kanadensiskorna vinna OS-finalen med 3-2.

– Det är en fantastisk känsla, det var en jäkligt bra insats, säger hon enligt CBC.

I Pyeongchang 2018 lyckades USA vinna OS-guldet efter en 3-2-seger mot Kanada. I dag fick kanadensiskorna sin revansch och kunde med samma siffror ta hem den stora ishockeynationens femte OS-guld på damsidan.

– Vi firar varandras framgångar, vi ville lyckas och det syntes. Jag är så stolt över den här gruppen, säger Marie-Philip Poulin efter matchen.

OS i Peking 2022

Men det var USA som hade chansen att ta ledningen tidigt. Hannah Brandt fick ett öppet läge men träffade stolpen. I stället kunde Kanada spräcka målnollan genom Natalie Spooner, men USA utmanade målet och det dömdes bort för offside.

Slog rekord och skrev historia

Sedan tog Sarah Nurse och Marie-Philip Poulin över showen för Kanada. Nurse kunde styra in 1-0 kort efter och den här gången var det godkänt.

Innan pausvilan hade även Poulin fått in pucken med ett handledsskott utifrån. I och med det blev hon historisk som den första och enda spelaren att göra mål i fyra OS-finaler, alla hon spelat i.

I andra perioden utökade Poulin sedan till 3-0 från en snäv vinkel. Hon assisterades dessutom av Sarah Nurse, som gjorde  sin 18:e poäng för turneringen, vilket är nytt rekord i OS-sammanhang.

Kanada såg ut att gå mot en enkel seger.

USA knappade in

Men USA:s stjärna Hilary Knight gjorde 3-1 med några minuter kvar av mittakten och såg till att amerikanskorna kom närmare. Och det hann bli svettigt.

Med 12 sekunder kvar av matchen kunde Amanda Kessel nämligen skicka in 3-2 i en stökig situation framför mål.

Kanada lyckades dock hålla undan och säkra det femte OS-guldet av sju möjliga i damernas ishockey.

– Jag har inga ord just nu. Det var den längsta hockeymatchen jag någonsin spelat. När vi vaknade i morse visste vi att vi skulle avsluta matchen med en guldmedalj om vi bara höll oss till vår plan, säger Sarah Nurse.

SE OCKSÅ: Tre Kronor till semifinal efter seger mot stornationen