Foto: Bildbyrån

Iranska judoförbundets avstängning hävs

Uppdaterad
Publicerad

Idrottens skiljedomstol Cas har upphävt en avstängning på Irans judoförbund efter en uppmärksammad händelse där förbundet beordrade en av sina judospelare att förlora.

Det var för att han skulle avstå ett potentiellt VM-möte med en israelisk judoka.

Om det öppnar för iranskt deltagande i OS är dock oklart.

Det internationella judoförbundet (IJF) stängde av det iranska från allt internationellt deltagande på obestämd tid, vilket gjorde Irans start i judotävlingen i OS osäker.

Cas skriver i sin dom att även om Irans judoförbund, som hade överklagat avstängningen, gjort sig skyldigt till flera regelöverträdelser finns inget stöd i IJF:s egna regler för beslutet om avstängning.

Cas har därför upphävt domen och skickat tillbaka saken till IJF:s disciplinkommitté för ett eventuellt nytt beslut.

Det var under VM 2019 som den regerande världsmästaren i 81-kilosklassen, Saeid Mollaei, pressades av Irans olympiska kommitté och regering att lägga sig i kvartsfinalen och i semifinalen för att undvika en final mot israelen Sagi Muki.

Mollaei ignorerade först ordern, men förlorade sedan i semifinal. Han och hans familj fick ta emot så många hot från hemlandet att 27-åringen flydde till Tyskland och senare blev mongolisk medborgare.

Sedan den iranska revolutionen 1979 har Iran vägrat att erkänna Israel som stat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer