Taljegårds sista chans att knipa OS-biljett

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag går Josefin Taljegård in i konståknings-EM i Estland och inleder då sin sista jakt på biljett till OS i Peking.

Hon har sikte på drömgränsen 192 poäng men tar ett mästerskap i taget.

– Självklart skulle jag vilja komma till OS, vem vill inte det? Men först jag vill vara här och nu, säger Josefin Taljegård till SVT Sport.

Det är 192 poäng totalt i kortprogram och det fria programmet som gäller för att säkert få klartecken från Sveriges Olympiska Kommitté.

– Jag kan inte påverka hur SOK bedömer, det men jag hoppas de väljer att utnyttja platserna som jag och Nikolaj Majorov har kvalat för Sverige, säger hon.

OS i Peking 2022

Det var på VM i mars 2021 som hon och hennes manliga landslagskollega kvalade två svenska platser till OS. Medan Nikolaj Majorov slutade 23:a i det fria programmet tog Josefin Taljegård en femtonde plats när hon stannade på det då personliga rekordet 178,10.

”Gjorde ett misstag”

Under den här säsongen har poängen fortsatt att stiga. Vid genrepet inför EM putsade hon rekordet upp till 182, 10 poäng från klar OS-biljett.

– Det känns väldigt bra att ha med sig det. Jag gjorde ett misstag då som jag inte gjort på 10 år så jag tror att det finns chans att komma upp i 192 på EM, säger Josefin Taljegård till SVT Sport.

Hon fick sitt stora internationella genombrott vid förra årets VM på hemmaplan men gör nu sitt första EM.

Även om OS-biljetten finns inom räckhåll så vill hon fokusera på det mästerskap som ligger närmast i tiden.

– Varje tävling är en erfarenhet och jag vill inte gå miste om den här för att jag tänker på nästa eller vad som eventuellt kan hända. Nu ska jag bara gå ut och njuta av EM först, sedan får vi se vad som händer, säger Josefin Taljegård.

Kortprogrammet för damer åks på torsdag och de 24 bästa går sedan vidare till det fria programmet på lördag.

Nikolaj Majorov åker sitt korta program på onsdag och går han vidare därifrån åker han det fria programmet på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet