Foto: Bildbyrån

Konståknings-VM kan bli miljonsmäll – internationella förbundet kliver in

Uppdaterad
Publicerad

Konståknings-VM i Sverige utan publik skulle innebära en förlust på flera miljoner kronor för det svenska konståkningsförbundet.

Men trots det är planen att mästerskapet ska genomföras.

– VM utan publik skulle äventyra vår ekonomi men Internationella förbundet (ISU) har garanterat oss extra stöd, säger Peter Levin, vice ordförande i Svenska konståkningsförbundet, till SVT Sport.

I slutet av mars nästa år anordnas konståknings-VM i Sverige. Enligt den ekonomiska planen för 2020-2023 räknar Svenska konståkningsförbundet med att mästerskapet ger en vinst på drygt 20 miljoner kronor.

Men det är förutsatt att publik är tillåtet på mästerskapet. Konståkningsförbundet har räknat med att biljettintäkterna genererar 55 miljoner kronor. Det är 68 procent av de totala intäkterna för VM.

– För oss är ju biljettintäkterna möjligheten vi har till att göra en vinst på att arrangera VM, säger Svenska konståkningsförbundets vice ordförande Peter Levin till SVT Sport.

Internationella förbundet skjuter till

Ett VM med begränsad eller ingen publik skulle därmed ge stora konsekvenser för konståkningsförbundet. Om utgifterna fortfarande är desamma för mästerskapet utan publik skulle det innebära en förlust på nästan 30 miljoner kronor.

Levin tror dock inte att förlusten blir 30 miljoner kronor eftersom en del kostnader reduceras om det blir ett VM utan publik.

Oavsett vad förlustsiffran landar på är det en konsekvens som Svenska konståkningsförbundet inte är villigt att ta.

– Vi har varit tydliga mot det internationella förbundet (ISU) att vi inte kan genomföra VM med lite publik eller ingen alls utan ytterligare ekonomiskt stöd. Vi kan inte riskera förbundets ekonomi, säger Levin.

Trots osäkerheten kring antalet åskådare planeras VM ändå att genomföras i Sverige. Enligt Peter Levin kommer ISU nämligen att skjuta till så mycket pengar som krävs för att Svenska konståkningsförbundet inte ska gå back på VM.

VM-frågan diskuteras på nytt i december

– Vi kommer att behöva extra stöd och det har ISU garanterat att vi ska få. De säger att vi ska jobba vidare, deras avsikt är att VM ska genomföras med eller utan publik, säger Levin.

Internationella förbundet vill inte bekräfta uppgifterna med hänvisning till att de ”inte kommenterar detaljerade finansiella frågor”, men enligt Peter Levin finns både muntliga och skriftliga garantier på att det inte blir någon ekonomisk förlust för svenska konståkningsförbundet.

Med extra stöd från ISU kommer Svenska konståkningsförbundet att gå plus minus noll. Den uteblivna vinsten är inget som kommer att äventyra förbundets ekonomi på sikt, enligt Levin.

– Gör vi inte vinsten som planerat är det inget som förbundet står och faller med. Det påverkar våra möjligheter att göra ökade satsningar framåt, men verksamheten i nuvarande omfattning påverkas inte. Ekonomiskt överskott är inte det enda incitamentet för oss att arrangera stora mästerskap, utan vi ser ju också VM som ett fantastiskt tillfälle att lyfta fram och öka intresset för konståkning i Sverige.

Det internationella förbundet har diskuterat VM på flera möten och kommer att ta upp frågan på nytt den 10 december när nästa möte hålls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.