Världsrekord av 15-åring i EM-debuten

Uppdaterad
Publicerad

När dagens kortprogram avgjordes på konståknings-EM i Tallinn var det ingen som kunde matcha 15-åriga Kamila Valieva. Den ryska supertalangen belönades med poängen 90,45 och slog därmed sitt tidigare världsrekord på 87,42 med råge.

Dagens framträdande var Kamila Valievas första i ett seniormästerskap, men i konståkningsvärlden är hon redan vida känd.

Hon är regerande juniorvärldsmästare och innehar sedan ifjol flera världsrekord, är rysk mästarinna och bemästrar flera svåra hoppkombinationer.

I dag gick hon ut som näst sista åkare och kunde efter ett program som innehöll både trippel axel, trippel flipp och trippel lutz + trippel toeloop kamma hem ytterligare en milstolpe i karriären.

Helt överlägsen sina konkurrenter

Hennes nya rekord 90,45 kan jämföras med dagens tvåa i tävlingen, belgiskan Loena Hendrickx, som slutade på 76,25 poäng.

– Hon får det att se så lätt ut. Minsta lilla detalj finns där och så många känslor hon förmedlar, säger Viaplays expertkommentator Angelica Olsson.

Tävlingens svenska deltagare Josefin Taljegård, slutade på en 18:e plats med poängen 58,24 och är klar för lördagens långprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.