Alexander Bolsjunov är upprörd över norrmännens beteende i samband med världscupen i Norge förra veckan. Foto: Bildbyrån

Bolsjunov: ”Norrmännen kastade ut oss”

Uppdaterad
Publicerad

De ryska åkarna hann anlända till världscuptävlingarna i Norge förra veckan innan de blev utkastade. Storåkaren Alexander Bolsjunov är upprörd över behandlingen.

– Man kan säga att de kastade ut oss, säger Alexander Bolsjunov.

Det ryska laget kom till Gardermoens flygplats i Oslo i måndags förra veckan och fick åka hem igen på onsdagen utan att få åka sprinten i Drammen eller tre/femmilen i Holmenkolllen. Dessutom blev ryssarnas vallabuss vandaliserad.

– När många norska åkare började prata negativt om oss var det ingen idé att stanna. Man kan säga att de kastade ut oss. Jag tycker att det var helt fel att göra så, säger Alexander Bolsjunov till ryska Sport-Express.

OS i Peking 2022

Fis gav först klartecken

På söndagen, samtidigt med Kollens femmil, vann Bolsjunov ett lopp hemma i Djomino, Ryssland, något som inspirerade honom.

– När de behandlar mig på det viset så vill man extra gärna bevisa vad man går för, säger Bolsjunov som blev OS-kung i längdspåren i Peking med tre guld, ett silver och ett brons.

Det internationella skidförbundet, Fis, gav först klartecken för ryskt och belarusiskt deltagande under neutral flagg men fick ge sig för den massiva kritiken.

”Det är tråkigt att han har den bilden av vad som händer just nu. Jag har full respekt för honom som idrottsman”, skriver Pål Golberg i ett sms till NRK.

KLIPP: Johaugs tårar när hon får se bilderna på sig själv (7 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet