Styrkebesked av Kalla – överlägsen på 10 km

Uppdaterad
Publicerad

Tvåa i skidpremiären i går.

I dag tog Charlotte Kalla säsongens första seger med överlägsen stil – 25 sekunder före skrälltvåan, 19-åriga Frida Karlsson.

– Det var kul att åka klassiskt idag, säger Kalla till SVT Sport.

Efter den oväntade andraplatsen i skidpremiären i fem kilometer fristil i går låg allas ögon på Charlotte Kalla inför damernas 10 kilometer klassiskt i dag.

Den svenska skiddrottningen gjorde ingen besviken. Kalla gjorde ett ryck efter knappt fyra kilometer och ökade sedan tempot i överlägsen stil.

Överlägsen

När hon gick i mål på 27.56,1 var hon en minut och fyra sekunder före gårdagens vinnare Ebba Andersson, som slutade på fjärdeplats.

– Det var kul att åka klassiskt i dag, jag försökte ge mig själv tid i loppet och tänka att insatsen fick lov att vara lite extra. Jag gick ut lite lugnare eftersom det var lite längre i dag och ökade sedan i slutet, säger Kalla till SVT Sport.

– Charlotte åker otroligt bra i dag. Vilket tryck hon har i åkningen, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Stina Nilsson trea

Trots det sköna formbeskedet stals det stora utropstecknet ändå av 19-åriga Frida Karlsson som slutade på andraplats. Supertalangen såg en stund ut att hota Kalla om segern, men gick till slut i mål 25,2 sekunder bakom Kalla.

– Jag försökte fokusera på min egen åkning och sätta tekniken så bra som möjligt, jag tycker jag kunde hålla det ganska bra i dag, säger Karlsson till SVT Sport.

Charlotte Kalla hade inför helgens tävlingar vunnit 10 av sina 11 senaste premiärlopp.

Stina Nilsson, som stod över gårdagens lopp, åkte in som trea, 38,2 sekunder bakom Kalla.

Resultat:

1. Charlotte Kalla 27:54.1

2. Frida Karlsson +25,2

3. Stina Nilsson +38,2

4. Ebba Andersson +1:04.6

5. Ida Ingemarsdotter +1:16.7

6. Evelina Settlin +1:33.9

7. Masako Ishida +1:37.5

8. Anna Dyvik +1:40.2

9. Petra Novakova +1:44.2

10. Lisa Vinsa +1:48.9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.