Jonna Sundling och Maja Dahlqvist vann VM-guld i teamsprint förra säsongen. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Jonna Sundling inför sprinten: ”En av de tuffaste tävlingarna man kommer åka”

Uppdaterad
Publicerad

Kylan, blåsten, den sträva snön.

OS-favoriten Jonna Sundling är beredd på det som väntar i dagens sprint.

– Det kommer vara en av de tuffaste tävlingarna man kommer åka, säger hon inför duellen mot kompisen Maja Dahlqvist.

Den 27-åriga OS-debutanten från lilla Tvärålund nordväst om Umeå ser ut att le bakom munskyddet. Hon är redo för sitt första OS.

Jonna Sundling är regerande världsmästare och given i det svenska laget tillsammans med Maja Dahlqvist, Emma Ribom och Anna Dyvik.

OS i Peking 2022

Hon vet att det kommer bli tufft. På några få minuter måste hon få ut allt.

Köldeffekten

OS-tävlingarna i Zhangjiakou utanför Peking avgörs på 1 700 meters höjd och temperaturen kan på kvällen krypa ned kring minus 20 grader. Många åkare pratar om den hårda vinden som kan ge en köldeffekt på minus 30 grader.

– Jag har ställt in mig på att det här kommer vara en av de tuffaste tävlingarna man kommer åka. Just på grund av den höga höjden, den kärva snön, blåsten, kylan. Alltså, det är verkligen utöver det vanliga, säger Jonna Sundling.

Nu har hon varit i Kina i några dagar för att vänja sig vid klimatet.

– Men från början tänkte jag ”Shit, ska vi tävla i det här? Det är helt galet.”

Hon är tillsammans med Maja Dahlqvist Sveriges största medaljhopp i sprint. Båda går för guld. Frågan är vem av dem som är starkast.

Skadade tummen

Jonna Sundling föll och skadade tummen i säsongspremiären i Gällivare i november och missade de tre första världscuphelgerna.

Efter att ha gjort comeback i Dresden strax före jul slog hon sensationellt lagkompisen hemma i Falun. Då hade Maja Dahlqvist sopat rent i vinterns världscup. Att få det kvittot var nyttigt, säger Sundling.

– För en som inte tävlat så mycket var det värdefullt.

Tummen är fortfarande inte helt återställd. Men den påverkar inte skidåkningen.

– Jag kör fortfarande med mitt lilla plastskydd men det är bara för trygghet. Jag märker inte av det. Tummen är väl inte helt hundra, ett ligament tar tid att läka.

”Inte så dum hon”

Rivalen 27-åriga Maja Dahlqvist, uppväxt i Borlänge, säger att tjejerna har ungefär samma styrkor. De åker fort och spurtar starkt. Att hamna tvåa i Falun tog hon med ro.

– Hon är regerande världsmästare så det är ingenting att skämmas för. Det slog inte ned mig alltför hårt, säger Dahlqvist om sin lagkamrat.

Sundling kontrar:

– Maja är inte så dum hon heller. Jag tror alla av oss har en bra spurt.

Samtliga fyra svenskor har bra chanser, men den rutinerade sprintern håller upp ett varningens finger för konkurrenter som Nadine Fendrich och Maiken Caspersen Falla, trots att norskan haft en tuff säsong.

Damerna inleder sitt fristilskval klockan 9.00 svensk tid.

– Det här kommer nog vara den mest utmanande sprinten. Men det ska bli kul, jag gillar utmaningar, säger Sundling.

SE OCKSÅ: OS-enkäten med Jonna Sundling: ”Jag är väldigt snabb”

Fakta: Jonna Sundling

Född: 28 december 1994 i Umeå (27 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: VM-guld sprint (klassiskt) 2021, VM-guld sprintstafett (fristil) 2021. Tre individuella världscupsegrar i sprint och ytterligare nio pallplatser. En världscupseger och ytterligare två pallplatser i sprintstafett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet